Pákistánský auditor: Mladí hledají podporu a vedení

8.10.2018 

Vatikán. „Osud mladých Pákistánců určuje především dostupnost vzdělání. Polovina z nich je negramotná“ – říká Daniel Bashir, jeden z 36 auditorů v synodní aule. V případě pákistánských katolíků pak přistupuje ještě další problém. V této muslimské zemi totiž mají kvůli své víře významně omezené pracovní příležitosti.

Daniel Bashir pochází z Karáčí a je lékařem. Kromě toho patří mezi vedoucí Hnutí mladých pro Ježíše, které se aktivně zapojuje do evagelizace v Pákistánu. Na průběhu synody jej zatím zaujala především různost kontextů, v nichž žijí mladí lidé v různých koutech světa. „Pro Pákistánce stále zůstává hlavním problémem nedostupnost vzdělání. Jen velmi málo křesťanů má takové štěstí jako já a mohli dokončit studia,“ dodává.

Rozhodnout se pro Krista znamená v Pákistánu zároveň klesnout mezi obyvatele druhé kategorie. Proto, jak zdůrazňuje, mladí lidé potřebují skutečně velkou podporu ze strany církve. „Našim biskupům a kněžím jde lépe vedení charitativních děl než každodenní doprovázení mladých,“ poznamenává kriticky. „Chceme být vyslechnuti, aletím to nesmí končit. Potřebujeme konkrétní podporu a vedení, které nás naučí realizovat naše sny a ukáže, jak se stavět k problémům,“ zdůrazňuje auditor z Pákistánu. Mladí lidé potřebují někoho, kdo je naučí překládat víru a duchovní hodnoty do konkrétního života, dodává mladý pákistánský lékař.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.