Případ Asie Bibi: Stání skončilo, doufáme v osvobození

8.10.2018 

Pákistán. „Stání skončilo, nyní s důvěrou očekáváme rozhodnutí soudu,“ uvedl advokát Asie Bibi pro Papežskou nadaci Církev v nouzi (Kirche in Not) po skončení rozhodujícího stání odvolacího soudu nejvyšší instance.

Během stání, které trvalo 3 a půl hodiny, advokát Saif ul-Malook spolu s dalšími třemi členy obhajoby zdůraznili, že důkazy proti této ženě nejsou dostatečné. „Obvinění z rouhání vznesl imám, který osobně nebyl přítomen hádce mezi Asiou a muslimskými ženami, během nichž se tato křesťanka měla dopustit rouhání. Kromě toho jsme soudcům připomněli, že policejní velitel v Ittanwali, nedaleko místa, kde k činu došlo, nepodnikl dostatečná šetření, aby si obvinění ověřil,“ uvedl advokát Maloof pro nadaci Církev v nouzi.

Verdikt nejvyššího pákistánského soudu má padnout v příštích hodinách a zveřejněn bude v příštích dnech.

„Skutečnost, že se soud nevyslovil ihned, nám dodává naději,“ uvedl pro zmíněnou papežskou nadaci Thair Khalil Sindhu, někdejší ministr pro lidská práva a záležitosti menšin v punjabské provincii, který je zároveň členem sboru obhájců Asie Bibi.  „S velkou pravděpodobností soud oddálil vydání rozsudku, protože chce Asii propustit. Chceme doufat, že mají v úmyslu přesunout ženu z vězení v Multanu na bezpečné místo. Fundamentalisté ji totiž chtějí zavraždit,“ dodal Kahlil Sindhu, který je dnes punjabským poslancem a osobně asistoval dnešnímu stání.

Optimismem ve šťastný konec strastiplného příběhu Asie Bibi  a přesvědčením, že se v Pákistánu mění situace, se netají Paul Bhatti, pákistánský lékař a bratr katolického ministra Shabáze Bháttího zavražděného v roce 2011 právě kvůli angažovanosti v kauze této ženy a náboženských menšin.

„Jsem v této věci velkým opstimistou a věřím, že rozsudek bude příznivý. Výbor Nejvyššího soudu byl doposud velmi odvážný. Rozhodl v závažných věcech, odsoudil zkorumpované ministry a guvernéry. I oni jsou si vědomi, že Asia Bibi je nevinná,“ řekl pro Vatikánský rozhlas k očekávanému verdiktu odvolacího soudu.

Asia Bibi byla zadržena lokální policií ve vesnici Ittanwali 19. června 2009 na základě nařčení z rouhání. 11. listopadu 2010 ji soud odsoudil k nejvyššímu trestu. Od té doby strávila ve vazbě a ve vězení více než 3 300 dní, nezřídka na samotce, s nadějí upíranou ke stále odkládaným odvolacím stáním, ale především k Bohu. Pákistánská matka pěti děti nikdy neztratila víru. Jak opakovaně zdůrazňoval její manžel a děti, Asia prosí všechny o modlitbu a zároveň odpouští těm, kdo se proti ní provinili, protože její víra je silnější než nenávist. Velkou útěchou pro Asii byla opakovaně vyslovená blízkost papeže Benedikta XVI. a Františka, který přijal její příbuzné na audienci 24. února letošního roku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.