Synodní otce znepokojuje anonymní totalitarismus sociálních sítí a politický populismus

11.10.2018 

Vatikán. První třetina biskupské synody, věnovaná naslouchání mladým lidem a analýze jejich životní reality, je za námi. Nyní synodní otcové projednávají druhou část podkladového dokumentu (Instrumentum laboris), zaměřenou na interpretaci vyslechnutého, aby později, ve třetí fázi, přešli ke konkrétním návrhům.

Synodní otce, kteří vystoupili v aule během posledních kongregací, znepokojují „maskované totalitarismy“, vnucující „falešné sylogismy“, a také „populismus, vážně ohrožující evropskou integritu“. Tyto tendence vycházející z politického dění ovlivňují rovněž sociální tkanivo a podmiňují budoucnost nových generací, zdůraznil předseda Komise evropských episkopátů (COMECE), lucemburský arcibiskup Jean-Claude Hollerich.“Jako evropského biskupa mne silně zneklidňuje nový populismus, který může zničit evropskou integraci. Možná nemusíme souhlasit s některými jejími aspekty, ovšem je jisté, že všeobecně zaručila našemu světadílu mír“, svěřil se novinářům v tiskovém středisku Svatého stolce. „Jedná se o populismus na hony vzdálený křesťanskému populismu, vnímanému jako služba a naslouchání, o kterém hovoří papež František. Na synodě se nemluvilo o politice, avšak pokud  církev tvrdí, že je třeba se ujmout nejslabších článků společnosti, dává tím odpověď na populismus. Jestliže jako lucemburský biskup například prohlásím, že na prvním místě jsou Lucemburčané, znamená to, že se nezajímám o druhé, zatímco když se v rámci církve soustředíme na nejslabší, nejchudší a marginalizované lidi, uskutečňujeme výbornou prevenci proti populismu“, uvedl arcibiskup, který před několika měsíci nastoupil do čela komise, sdružující biskupské konference Evropské unie.

Jiným směrem se ubíraly příspěvky, varující v synodní aule před různými typy totalitarismů, které dnes přitahují mladé lidi, časově vzdálené ranám zasazeným totalitními režimy. „Řeč je o zamaskovaných totalitarismech, navádějících ke klamným úsudkům“, vysvětlil kard. Carlos Aguiar Retes. Arcibiskup Mexika na synodě tlumočil svědectví jednoho středoškolského profesora, který popisoval příběh čtrnáctiletého chlapce, utonulého v řece podle pochybného internetového návodu. „Mladí a dospívající lidé jsou nejčastější obětí této ideologické totality, která s nimi manipuluje na webu a sociálních sítích a je mnohem zákeřnější než totalita na hospodářském a politickém poli“. Kard. Aguiar Retes se rovněž vyjádřil k silným slovům papeže Františka při středeční generální audienci, jimiž přirovnal potrat k objednávce nájemního vraha. „Země, které roku 1948 zakládaly Organizaci spojených národů, sepsaly 18 všeobecných práv, týkajících se každého člověka. Další, úžeji vymezená práva se proti nim nemohou stavět. Mezi základními lidskými právy je také právo na život. Papež František pouze připomenul, že právo ženy se v tomto případě podřizuje základnímu právu na život“, objasnil mexický kardinál.

Katolická agentura SIR informovala o příspěvku delegáta belgické biskupské konference, mons. Jeana Kockerolse, podle něhož nelze vyloučit, že by mladí ženatí katolíci mohli pocítit povolání ke kněžství. „Jsem přesvědčen“, řekl pomocný biskup Bruselu, „že někteří mladí muži, kteří ze svého křestního povolání vyvodili povolání k manželství, by rádi odpověděli: „Zde jsem“, kdyby je měla církev povolat ke kněžské službě“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.