Papež představil státnímu sekretariátu Svatého stolce nového substituta

16.10.2018 

Vatikán. Papež František spolu s kard. Pietrem Parolinem, osobně doprovodili do úřadu nového substituta státního sekretariátu a představili ho kolegům. Osmapadesátiletý arcibiskup Edgar Peña Parra, jehož Svatý otec jmenoval v polovině srpna, pochází z Venezuely a nahradí italského kardinála Angela Becciu, který se stal prefektem Kongregace pro svatořečení.
Substitut státního sekretariátu Svatého stolce řídí sekci pro všeobecné záležitosti tohoto úřadu a vyřizuje veškerou agendu týkající se papežovy každodenní služby. Do jeho pravomoci tedy mimo jiné náleží organizace apoštolských cest a zprostředkování papežových kontaktů s různými úřady římské kurie.
Mons. Edgar Peña Parra vstoupil do diplomatických služeb Svatého stolce roku 1993 a pracoval postupně na papežských zastupitelstvích v Keni, Jugoslávii, ženevském sídle OSN, Jižní Africe, Hondurasu a Mexiku. V letech 2001-2014 byl apoštolským nunciem v Pákistánu, odkud přešel na apoštolskou nunciaturu do Mozambiku. Biskupské svěcení přijal před sedmi lety (2011).

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.