Otec Daniel Ange: Mladí od nás chtějí evangelium v celé radikálnosti

17.10.2018 

Vatikán. Nejlepšími evangelizátory mladých lidí jsou jejich vrstevníci, kteří se je nesnaží o ničem přesvědčit, ale dělí se s nimi o své štěstí – říká o. Daniel Ange, zakladatel mezinárodních škol evangelizace Mladí a Světlo. V těchto dnech se setkal s účastníky biskupské synody a vybídl je, aby se v synodní aule zabývali tématem evangelizačních škol.

Daniel Ange zdůrazňuje, že církev takové kurzy pro mládež velmi potřebuje. I v jiných náboženstvím se osvědčuje vyhrazovování roku věnovaného Bohu na prahu dospělosti. Mají jej buddhisté, ale také mnoho evangelikálních komunit. Dobrá zkušenost je s ním také v katolické církvi. Mladí lidé od nás chtějí evangelium – říká Daniel Ange:

„Stále více si uvědomuji, že se nesmíme bát hlásat mladým lidem evangelium v celém jeho radikalismu. Mnoho z nich totiž pociťuje radikální touhu. Stačí se podívat na Francouze, kteří někdy už ve věku 14 nebo 15 let odjížděli do Sýrie nebo Iráku účastnit se džihádu. Když se jich ptáte, proč to dělají, odpovědí: chci jít do ráje. Řekli mi totiž, že za zabíjení nevěřících půjdu do ráje. Touží po ráji a kvůli tomuto ráji jsou schopni čelit obtížím všecho druhu. Je to hrozivé. Kdyby ale potkali svědky pravého ráje, Ježíšova zmrtvýchvstání, nejeli by zabíjet nevěřící, ale sami by se přijpojili do některé evangelizační školy. Je zapotřebí odpovědět na touhu, která je v mladých lidech. Často se jim chceme podbízet, říkáme: dělej si, co chceš, Pán Bůh všem odpouští… A proto mladí odcházejí do sekt, do evangelikálních skupin nebo se připojují k islamistům. Mladý člověk chce něco, co má sílu.“

Daniel Ange se vyjádřil také k nedávným sexuálním skandálům. Zdůraznil, že církev musí být vzorem očištění. Zároveň se však nesmí přistupovat na žádná zevšeobecňování, protože by to bylo nespravedlivé a ubližovalo by se tak mnoha skvělým kněžím. Musíme mít stále na paměti, že skandály se týkají zanedbatelné menšiny, že církev je krásná a dělá mnoho skvělých věcí – připomíná otec Daniel Ange.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.