Rádio Maria otevírá nová studia na světových periferiích

18.10.2018 

Vatikán. Středeční generální audience na Svatopetrském náměstí se účastnilo 85 delegací ze 73 zemí, kde vysílá Rádio Maria. Více než tři sta ředitelů, kněží místních církví, a dobrovolníků tak chtělo vyjádřit svou lásku a věrnost církvi a Svatému otci. Pouť do Říma vykonali v rámci organizačního setkání, která se koná každé tři roky.

Generální sekretář Světové rodiny těchto rozhlasových stanic, Vittorio Viccardi, pro naše mikrofony potvrdil, že na papežovu žádost se připravuje nové otevření rozhlasových studií v periferních oblastech.

„První, řekněme, mateřská Rádio Maria byla založena v dalekém roce 1987. Od ní se začal odvíjet vznik dalších obdobných rozhlasových stanic, díky pozvání ze strany biskupů či laiků. Dnes se tato realita týká všech pěti světadílů – ve světě je 72 národních Rádio Maria, šest pro jazykové menšiny a devatenáct malých liturgických rozhlasových stanic v afrických diecézích. Vysíláme tak v šedesáti třech jazycích. Jednotlivé stanice se sdružily do takzvané Světové rodiny, která letos slavila dvacet let od založení v roce 1998.“

Především proto, aby sdílela spiritualitu, bez níž by rozhlasová práce neměla smysl, vysvětluje Viccardi. Expanze se ovšem nezastavila, Rádio Maria se dnes chystá otevřít další studia na Blízkém východě. Bez Mariiny přímluvy by to ovšem nebylo možné, dodává.

„Volají si nás stále častěji. Při audienci před třemi lety nás papež vyzval, abychom působili zejména na periferiích, v dějištích konfliktů a chudých zemích. Reagovali jsme na tuto výzvu a v poslední době tak začala vysílat Rádio Maria v iráckém Kurdistánu. Na naše setkání proto dokonce přijeli zástupci z Irbílu, což by malý zázrak. Setkali jsme se tam s nesmírnou vírou a velkým svědectvím, protože je třeba připomenou, že naše rádio žije z dobrovolnické práce. Bez dobrovolníků bychom neexistovali. Rádio Maria je darem z lásky – když vznikne, přináší mír a sociální soudržnost. A to je typická mariánská vlastnost.“

Uvedl generální sekretář světové sítě mariánských rozhlasových stanic.

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.