Papež k beatifikaci v Guatemale a k událostem v Pittsburgu

28.10.2018 

Vatikán. Po dnešní bohoslužbě ve vatikánské bazilice se Petrův nástupce odebral do třetího podlaží Apoštolského paláce, odkud oslovil věřící, kteří se v počtu několika tisíc navzdory vytrvalému dešti sešli kolem poledne na Svatopetrském náměstí ke společné mariánské modlitbě Anděl Páně. Papež František mluvil o průběhu právě skončené biskupské synody o mládeži, víře a rozlišování povolání a svoji promluvu zakončil slovy:

Plody této práce již „kvasí“ jako vinná šťáva v sudech po vinobraní. Synoda o mládeži byla dobrým vinobraním a slibuje dobré víno. Chtěl bych však říci, že prvním plodem této synody by měl být právě příklad metody, které jsme drželi již při její přípravě. Hlavním cílem synodálního stylu není vypracování nějakého dokumentu, který je rovněž cenný a užitečný. Důležitější než dokument je způsob společného přebývání a přičinění mladých i starých v naslouchání a rozlišování, aby bylo možné se dobrat takových pastoračních rozhodnutí, které budou odpovědí na realitu.
Prosme tedy o přímluvu Pannu Marii. Jí, Matce církve, svěřujeme poděkování Bohu za dar této synody. Ona, ať nám nyní pomůže beze strachu vnášet to, co jsme zakusili, do běžného života společenství. Duch svatý ať svojí moudrou fantazií dá vyrůst plodům naší práce, abychom kráčeli nadále společně s mladými lidmi celého světa.“

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě obrátil papež pozornost k mezinárodním událostem:

Jsem nablízku městu Pittsburg ve Spojených státech amerických a zejména židovské obci, kterou včera postihl hrozný atentát v synagoze, Nejvyšší ať přijme zesnulé do svého pokoje, utěší jejich  rodiny a je oporou raněným. Vlastně všichni jsme raněni tímto nelidským činem násilí. Pán ať nám pomůže uhasit ohniska nenávisti, jež vznikají  v našich společnostech, posílí lidskost, úctu k životu, mravní i občanské hodnoty a posvátnou bázeň od Boha, který je Láskou a Otcem všech.

Po zmínce o tragické události v Pittsburgu, kde bylo zavražděno osm lidí, připomněl papež včerejší beatifikaci v Guatemale:

Včera v Morales, v Guatemale, byli blahořečeni José Tullio Maruzzo (1929-1981), z řádu Menších bratří, a Luis Obdulio Arroyo Navarro (1950-1981), kteří byli zabiti z nenávisti k víře v minulém století během pronásledování církve, zasazující se o podporu spravedlnosti a pokoje. Chvalme Pána a svěřme jejich přímluvě církev v Guatemale i všechny bratry a sestry, kteří jsou v různých částech světa pronásledováni, protože dosvědčují evangelium. Oběma blahoslaveným všichni zatleskejme!“

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.