Papež: K manželství nestačí svatba

31.10.2018 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se dopoledne sešlo asi 20 tisíc lidí na generální audienci Svatého otce. Zahájilo ji čtení z listu Efesanům (5, 25b-32), ve kterém svatý Pavel prohlašuje, že manželský svazek je velikým tajemstvím vztahu Krista a církve. Papež František pokračoval v cyklu katechezí věnovaných Desateru a v kontextu šestého přikázání mluvil o snubním povolání, které se týká každého člověka a naplňuje se v Kristu. Svoji dnešní katechezi zakončil slovy:

Každé křesťanské povolání je snubní, protože je plodem svazku lásky, v níž jsme všichni znovuzrozeni, svazku lásky s Kristem, jak připomněl úryvek ze svatého Pavla přečtený v úvodu. Na základě Jeho věrnosti, Jeho laskavosti, Jeho velkodušnosti s vírou hledíme na manželství a na každé povolání a chápeme tak plný smysl sexuality.
Lidské stvoření – ve své nerozlučné jednotě ducha i těla a ve své mužsko-ženské polaritě - je velmi dobré a předurčené k prokazování a přijímání lásky. Lidské tělo není nástroj rozkoše, nýbrž místo našeho povolání k lásce, a v autentické lásce není místo pro smilstvo a jeho povrchnost. Muži a ženy zasluhují více!
Šesté přikázání „Nesesmilníš“, byť v negativní formě, nás tedy orientuje k našemu původnímu povolání, to znamená k plné a věrné snubní lásce, kterou nám zjevil a daroval Ježíš Kristus (srov. Řím 12,1).“

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

To byla katecheze Svatého otce. V závěru generální audience obrátil papež pozornost k nadcházejícím dnům liturgického kalendáře:

Na zítřek připadá slavnost Všech svatých a pozítří je Vzpomínka na všechny věrné zemřelé. Svědectví víry těch, kteří nás předešli, ať v nás posílí jistotu, že Bůh provází životem každého, nikdy nikoho neponechává samotného a chce, abychom všichni byli svatí jako je svatý On.“

Po společné modlitbě Otče náš Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.