Asia Bibi nesmí opustit Pákistán

3.11.2018 

Pákistán. Vlna masových prostestů islámských radikálů donutila pákistánskou vládu k obnovení procesu proti Asii Bibi. Žena proto nesmí opustit zemi. Pro exil se nicméně rozhodl její advokát. Můj život je v nebezpečí, prohlásil.

Případ Asie Bibi, katolické matky pěti dětí propuštěné tento týden na svobodu po devíti letech vězení a dvojitém odsouzení k smrti na základě falešného obvinění z rouhání proti Mohamedovi, vstoupil do další fáze. Pákistánská administrativa rozhodla o zanesení jejího jména na seznam lidí, kteří nesmějí vycestovat ze země. Jde o výsledek vyjednávání s islámskými radikály, kteří v posledních třech dnech ochromili velká města a trvají na vykonání rozsudku smrti.

Na základě dohody mezi vládou a muslimskou stranou Tehreek-e-Labbaik Pakistan Asia Bibi nesmí odjet do zahraničí za svou rodinou, dokud Nejvyšší soud znovu nepřezkoumá rozsudek, vysvětlil ministr pro náboženské záležitosti Noorul Haq Qadri. Islamisté reagovali ukončením národních protestů, upozornili však, že „pokud nebude dohoda aplikována, vyjdou opět do ulic“.

Pro odjezd ze země se nicméně rozhodl Saiful Malook, advokát Asii Bibi, který dovedl její proces ke zrušení rozsudků první a druhé instance. Poté, co byla 31. října zproštěna viny, dostal množství výhružek a jeho život je v nebezpečí.

Vzhledem k pátečním islámským modlitbám zrušila pákistánská církev včera všechny mše za zemřelé kvůli riziku násilností. Vrchní velení pákistánské armády sice varovalo islámské extremisty před vyvoláváním násilných akcí, jejich lídr Khadim Hussain Rizvi ale vybídl všechny následovníky Mohameda, „aby se připravili k smrti za jeho čest".

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.