Radikální laicismus stojí na karikatuře osvícenství

2.12.2004 

Mnoho laiků je připraveno vést dialog s církví, ale radikální laicismus má k formě dialogu daleko. Upozornil na to kardinál Joseph Ratzinger při přednášce na semináři salesiánských provinciálů z celé Evropy. Účastní se ho kolem stovky kněží a řeholnic, zastupujících sedm a půl tisíce evropských salesiánů. Setkání se věnuje úkolům kongregace aktuálním na našem kontinentu.
Podle prefekta Kongregace pro nauku víry uvažuje radikální laicismus výlučně v ekonomických kategoriích. Zakládá se na představě absolutní svobody, hlásá naprostou nahodilost člověka a to, že se ve jménu svobody nemusí řídit žádnými normami. Proto považuje za dovolené jakékoli experimenty a na člověku nechává například i rozhodování o vlastní pohlavní příslušnosti.

Radikální laicismus se s oblibou odvolává na osvícenskou tradici, ale představuje ji v karikatuře. Podle kardinála Ratzingera proto ohrožuje humanismus. Radikální laicismus je protievropský v tom, že vymazává z historie roli církve. Ve skutečnosti křesťanství už od prvních století hlásalo primát svobody. Oddělení státu a církve je už v evangeliu ? uvedl ve svém příspěvku kardinál Ratzinger.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.