Opustila Asie Bibi Pákistán?

8.11.2018 

Týden po vynesení rozsudku zprošťujícího Asii Bibi viny, opustila tato pákistánská žena vězení. Podle některých zpráv opustila již se svou rodinou Pákistán. Místní autority nicméně tvrdí, že setrvává v zemi.

"Po splnění formalit byla propuštěna z vězení a převezena na tamní letiště. Podle některých zdrojů ji holandský diplomatický personál doprovodil do Islámábádu. Má se zato, že Bibi se svou rodinou budou převezeni do Holandska" - těmito slovy potvrdil zprávu P. Arthur Charles, bývalý generální vikář diecéze Karáčí. Agentura AsiaNews získala potvrzení těchto zpráv také od ředitele nejrozšířenějšího pákistánského deníku "The News".

Informace o tom, kam se pronásledovaná žena uchýlila, jsou tajné. Rovněž advokát této čtyřicetisedmileté Pákistánky, která nespravedlivě strávila ve vězení více než 9 let, Saif ul-Mulook uvedl pro agenturu France Press: “Asie Bibi byla propuštěna. Bylo mi řečeno, že je na palubě letadla, ale nikdo neví, kde přistane”.

Mluvčí pákistánského ministerstva zahraničí Muhammad Faisal nicméně na tiskové konferenci v Islámábádu prezentoval jinou verzi vývoje této kauzy. Potvrdil sice, že Asia Bibi vyšla z vězení, popřel však, že by byla v zahraničí. “Je stále v Pákistánu – uvedl – je svobodná občanka a na základě rozhodnutí soudu může jít, kam chce. Pro svobodného občana neexistuje omezení pohybu,” uvedl mluvčí. Dodal však, že opustit zemi bude moci teprve pokud Nejvyšší soud odmítne odvolání proti jejímu osvobození. Ministr pro informace Fawad Chaudhry označil za “nezodpovědné” chování některých sdělovacích prostředků, které rozšířily zprávu, že Asia Bibi zemi opustila. “Případ Asie Bibi je delikátní záležitost”, dodal a vybídl média k odpovědnosti.

Manžel Asie Bibi, Ashiq Masíh, požádal o azyl pro svou rodinu ve Spojených státech, Velké Británii, Kanadě nebo Itálii. Připomeňme, že Asia byla oficiálně zproštěna viny rozhodnutím Nejvyššího soudu z 31. října letošního roku. Muslimští radikálové však svolali masové demonstrace, které ochromily velká pákistánská města. Vláda proto uzavřela s jejich vůdci dohodu o novém přezkoumání rozsudku a přislíbila jim, že žena do té doby ze země nevycestuje.

Jak Bendikt XVI. tak papež František sledují zblízka případ Asie Bibi. V únoru letošního roku papež František přijal na audienci manžela a jednu z dcer Asie Bibi a označil při té příležitosti Asii za “obdivuhodno ženu a mučednici”. Benedikt XVI. apeloval na její osvobození již v listopadu roku 2010.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.