Benátky a Barcelonu zaplaví červené světlo na připomínku mučedníků naší doby

10.11.2018 

Benátky a Barcelonu zaplaví červené světlo na připomínku mučedníků naší doby

Itálie. Nejvýznamnější benátské památky zalije symbolické červené světlo na připomínku mučednictví současných křesťanů. Stane se tak 20. listopadu z  iniciativy papežské nadace Pomoc trpící církvi (Kirche in Not). O tři dny později se bude akce opakovat na barcelonské bazilice Sagrada Familia.

V obou případech bude toto symbolické gesto doprovázet modlitba za pronásledované křesťany a zejména za Asiu Bibi. “Pro mnoho vyznavačů Krista, kteří prožívají svou víru na pohodlném kanapi a v teplých bačkorách, je tato Pákistánka symbolem nezlomnosti a připomínkou, že stále příliš mnoho křesťanů trpí za svou víru,” zdůraznil benátský patriarcha, arcibiskup Francesco Moraglia. Poukázal zároveň na to, že naší povinností je mluvit nahlas před světem o těch, kdo mlčky snášejí své utrpení.
P. David John z Pákistánu, který představil veřejnosti projekt osvětlení Benátek, připomněl, že v jeho vlasti žijí křesťané v každodenním strachu. V souvislosti s případem Asie Bibi uvedl, že muslimové nechtějí s křesťany mluvit, nechtějí s nimi dokonce ani společně jíst nebo se napít. Podotýká, že dosud platný zákon o rouhání rozsévá teror a způsobuje, že představitelé menšin se zdráhají dovolávat svých práv, aby nebyli obviněni z urážky Mohameda. “Jsme bez ustáni indoktrinováni. Dokonce i na lekcích matematiky jsou děti nucené studovat islám. V Pákistánu byste asi nepotkali křesťana, na kterého nebyl vyvíjen nátlak, aby přestoupil na islám,” říká P. David John. Křesťanství – dodal pákistánský kněz – je v této zemi lucernou v mračnech fundamentalismu. Podotýká proto, že symbolické zalití Benátek a Barcelony rudou barvou krve mučedníků je mocnou připomínkou toho, že křesťané jsou pronásledováni a pozváním k modlitbě za ně.

Prostřednictvím nadace Pomoc trpící církvi poděkovala světu za modlitby provázející její matku dcera Asii Bibi, která se s ní ještě nesetkala. “Až svoji maminku uvidím, ze všech sil ji obejmu a určitě se obě rozpláčeme,” řekla Eisham Bibi v rozhovoru s představiteli nadace. Dodala také, že ví, jak velikou radost na světě vyvolala zpráva o propuštění její matky z vězení. Letos v únoru (24. 2.) přijal Eisham a jejího otce papež František. “Velmi často myslím na tvou matku a modlím se za ni,” ujistil ji tehdy a Asiu Bibi označil za “úžasnou ženu a mučednici”.

Asia Bibi byla odsouzena k smrti na základě falešného obvinění z rouhání proti Mohamedovi v listopadu 2010. 31. října letošního roku ji Nejvyšší pákistánský soud zprostil viny a tento týden ve středu (7. listopadu) byla konečně propuštěna na svobodu. Navzdory tomu islámští extrémisté, kteří mají v zemi silnou podporu, nadále požadují vykonání rozsudku a vyhrožují masovými prostesty pokud zemi opustí. Asia Bibi na tyto nevysvětlitelné projevy nenávisti od počátku odpovídala modlitbou a slovy odpuštění.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.