Kristův náměstek: Bůh nikdy nedementuje Sebe

14.11.2018 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne sešlo asi 20 tisíc lidí na generální audienci Svatého otce. V jejím úvodu byl přečten úryvek z Matoušova evangelia (5, 14-16), kde Ježíš svým učedníkům vysvětluje, že mají být světlem světa. Petrův nástupce pokračoval v cyklu katechezí o Desateru a mluvil o zacházení s pravdou ve vztahu k druhým, což ošetřuje osmé přikázání. V samotném závěru katecheze papež František řekl:

Pravda je podivuhodné zjevení Boha, Jeho Otcovské tváře; je to Jeho bezmezná láska. Tato pravda koresponduje s lidským rozumem, ale nekonečně jej přesahuje, protože je darem, který sestoupil na zem a vtělil se v Kristu, ukřižovaném a vzkříšeném; zviditelňuje ji ten, kdo jí patří a prokazuje totéž nadání.
Nevydat křivé svědectví znamená žít jako děti Boha, jenž nikdy nedementuje Sebe a nikdy nelže; žít jako Boží děti znamená nechat v každém skutku vyjít najevo obrovskou pravdu, že Bůh je Otec a lze mu důvěřovat. Já důvěřuji Bohu – to je ta obrovská pravda. Z naší důvěry v Boha, který je Otcem, má mne rád a miluje nás, se rodí moje pravda a bytost, která je pravdivá a nikoli prolhaná.“

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.