Papež změnil datum konání Světového dne migrantů a uprchlíků

21.11.2018 

Vatikán. Na žádost biskupských konferencí přesunul papež František Světový den migrantů a uprchlíků na poslední zářijovou neděli. Oznámil to tiskový mluvčí Svatého stolce Greg Burk. Příští, v pořadí již 105. světový den migrantů a uprchlíků tedy připadne na 29. září 2019. Jak je zvykem, poselství Svatého otce k této příležitosti bude zveřejněno s několika měsíčním předstihem.

Navzdory zdánlivě dnešní rétorice sahají počátky tohoto dne do roku 1914. Několik měsíců po vypuknutí I. světové války vyzval papež Pius X. všechny křesťany k modlitbě za migranty, inspirován dramatem milionů Italů, kteří na počátku 20. století odešlil do zahraničí. Krátce poté papež Benedikt XV. ustanovil Den migrantů, jako duchovní a ekonomickou podporu pastoračních děl na pomoc Italům v emigraci.

Další etapa nastala v roce 1952, když byly jednotlivé místní církve vyzvány k výběru vhodného data pro připomínku migrantů během liturgického roku. A v roce 1985 se Jan Pavel II. stal prvním papežem, který vydal zvláštní poselství poukazující na složitou situaci migrantů a práci církve v této oblasti.

V roce 2004 Papežská rady pro migranty a cestující vztáhla tento den také na uprchlíky a rok později se z vůle papeže Jana Pavla II. začal slavit Světový den migrantů a uprchlíků v celé obecné církvi vždy 2. neděli po slavnosti Zjevení Páně.

A konečně letos 14. ledna, kdy se připomínal 104. světový den migrantů a uprchlíků, oznámil papež František změnu v datu jeho konání s tím, že napříště bude připadat na druhou zářijovou neděli. Nynější rozhodnutí Petrova nástupce tedy přesouvá datum o další dva týdny, na poslední neděli v září.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.