Náboženská svoboda, úhelný kámen lidské důstojnosti

3.12.2004 

?Křesťanofobie? ? tedy nepřátelství ke křesťanství ? má být odsuzována stejně jako ?islámofobie? nebo antisemitismus. Na konferenci s tématem ?Náboženská svoboda, úhelný kámen lidské důstojnosti? o tom mluvil šéf vatikánské diplomacie, arcibiskup Giovanni Lajolo. Konferenci zorganizovalo Americké velvyslanectví u Svatého stolce u příležitosti 20. výročí diplomatických vztahů mezi Spojenými státy a Vatikánem. Proběhla dnes na Papežské gregoriánské universitě.

O problémech náboženské svobody ve světě debatovali diplomati, představitelé Vatikánu, ale také osobnosti světa vědy, informací a nevládních organizací. Postoj Vatikánu představil Sekretář pro vztahy se státy, arcibiskup Lajolo. Ve svém vystoupení zdůraznil význam bilaterálních vztahů Svatého stolce se státy. Přestože se mylně zdálo, že po II. Vatikánském koncilu takové smlouvy nebudou uzavírat, od roku 1965 jich bylo podepsáno 115. Konkordáty a podobné smlouvy zajišťují katolické církvi nutnou svobodu, ale také zakotvují spolupráce se státem, zejména v oblasti vzdělání a charitativní činnosti. kromě toho jsou projevem uznání náboženského rozměru veřejného života státem. Znamenají přínos také pro jiné náboženské komunity. Nejednou totiž stát uzavře po smlouvě se svatým Stolcem také dohody s jinými církvemi či náboženstvími.

Pokud jde o ?křesťanofobii?, arcibiskup Lajolo poznamenal, že jde o vedlejší efekt ? jinak nutného ? boje s terorismem. V některých oblastech se politika západních zemí mylně spojuje s křesťanstvím. Nejen v muslimských zemích bohužel interpretují někteří přítomnost křesťanů jako proselytismus nebo zásah do místní kultury ? dodal vatikánský sekretář pro vztahy se státy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.