Uznán druhý zázrak na přímluvu bl. Johna Henryho Newmana

29.11.2018 

Anglie. Svatořečení  bl. Johna Henryho Newmana už nestojí nic v cestě. Po schválení druhého zázraku na přímluvu tohoto slavného konvertity lze očekávat jeho kanonizaci v příštím roce, uvedl v internetovém zpravodaji biskup Philip Egyn z Portsmouthu.

Na cestě ke kanonizaci zbývají pouze dvě poslední etapy, schválení komisí biskupů a prohlášení papeže Františka. K zázraku na přímluvu blahoslaveného Johna Henryho Newmana došlo v chicagské arcidiecézi ve Spojených státech. Lékařská komise uznala za nezvysvětlitelné náhlé uzdravení ženy s “život ohrožujícím těhotenstvím”.

John Henry Newman byl původně anglikánským pastorem a teologem. Ke katolicismu konvertoval v roce 1845, ve svých 44 letech. O dva roky později přijal kněžské svěcení v katolické církvi a v roce 1879 jej papež Lev XIII. jmenoval kardinálem, přestože nebyl biskup. Ačkoliv byl svým založením učenec a vědec, dokázal své poznání znamenitě převádět do praktického života. Sám založil dvě školy a byl pevně přesvědčen, že k evangelizaci dochází prostřednictvím kvalitní výchovy a vzdělání. Také proto si dodnes organizace katolických studentů na nekatolických univerzitách často půjčují jeho jméno. Spisy kardinála Newmana se stále těší velké popularitě a objevuje se volání po tom, aby byl započten mezi Učitele církve.

Mezi blahoslavené započetl Johna Henryho Newmana papež Benedikt XVI. v roce 2010 v Birminghamu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.