Papež vyzval k modlitbě za mír v Sýrii

2.12.2018 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se před polednem shromáždilo asi 20 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou nedělní papežovu promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce komentoval liturgické texty první neděle adventní (srov. Lk 21,25-28.34-36) a v závěru svojí promluvy řekl:

Panna Maria, která přináší Ježíše a je ženou čekání a modlitby, ať nám pomáhá posílit naši naději v přísliby svého Syna Ježíše, abychom zakoušeli, že Bůh je uprostřed dějinných strastí neustále věrný a využívá i lidských pochybení, aby zjevil své milosrdenství.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před modlitbou Anděl Páně je ZDE


Petrův nástupce pak obrátil pozornost k mezinárodnímu dění:

Advent je dobou naděje. Nyní bych rád přijal za svou naději na pokoj pro děti v Sýrii, milované Sýrii, mučené válkou, která trvá již osm let. Proto se připojuji k iniciativě Pomoc trpící církvi (Kirche in Not) a zapalím nyní svíci spolu s mnoha syrskými dětmi a mnoha věřícími ve světě, kteří v této chvilí činí totéž.
Tento plamen naděje a mnoho plamínků naděje ať rozeženou temnoty války! Modleme se a pomáhejme křesťanům zůstat v Sýriii a na Blízkém východě jako svědkové milosrdenství, odpuštění a smíření. Ať plamen naděje dosáhne také všechny, kdo v těchto dnech trpí konflikty a napětími v různých, blízkých i vzdálených částech světa. Modlitba církve ať nám pomáhá vnímat blízkost věrného Boha a pohne každým svědomím k upřímné snaze o mír. A Bůh, náš Pán, ať odpustí těm, kdo vedou válku a vyrábějí zbraně, aby působili zmar, a obrátí jejich srdce. Modleme se za mír v milované Sýrii. Zdrávas Maria...

Po mariánské modlitbě Anděl Páně Petrův nástupce všem požehnal.

Radio Garden

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.