Všechno může ten, kdo důvěřuje ve všem Bohu

8.12.2018 

Papež před mariánskou modlitbou 8. prosince, nám. sv. Petra

Hezký sváteční den, drazí bratři a sestry!
Boží Slovo nám dnes prezentuje alternativu. V prvním čtení člověka, jenž na počátku řekl Bohu ne. V evangeliu Marii, která při zvěstování řekla Bohu ano. V obou čteních hledá Bůh člověka. V prvním případě přichází k Adamovi s otázkou: »Kde jsi?« (Gn 3,9), a on odpovídá »Skryl jsem se« (v.10). V druhém případě přichází k Marii, která je bez hříchu a  odpovídá: »Jsem služebnice Páně« (Lk 1,38). Odpověď tady jsem je opakem oné skryl jsem se. Tady jsem, Bohu otevírá, zatímto hřích uzavírá, izoluje a uvrhuje do samoty se sebou.

Tady jsem je klíčové slovo života. Znamená přechod od horizontálního života, soustředěného na sebe a své potřeby, k životu vertikálnímu, vzepnutému k Bohu. Tady jsem znamená být k dispozici Pánu, je to léčba egoismu, protilék na neuspokojivý život, který něco postrádá. Tady jsem je lékem proti stárnutí vyvolanému hříchem, terapií umožňující zachovat mladost v nitru. Tady jsem znamená věřit, že Bůh je víc než mé já. Volba sázky na Pána a  poddajnost Jeho překvapením. Říci tady jsem, je proto největší chvála, kterou můžeme Bohu vzdát. Proč takto nezačínat svůj den? Bylo by krásné říci každé ráno: „Tady jsem, Pane, ať se ve mně splní tvoje vůle.“ Říkáme to v modlitbě Anděl Páně, ale mohli bychom to zopakovat již nyní společně: „Tady jsem, Pane, ať se ve mně splní tvoje vůle.“

Maria dodává: »Ať se mi stane podle tvého slova«. Neříká: „ať je po mém“, nýbrž „po Tvém“. Neklade Bohu meze. Nemyslí si: „trochu se Mu budu věnovat, vyřídím to a potom si budu dělat, co chci“. Nikoli, Maria nemiluje Pána, pokud jí to vyhovuje, sporadicky. Žije z důvěry v Boha ve všem a vším. To je tajemství jejího života. Všechno může ten, kdo důvěřuje ve všem Bohu. Avšak Pán, drazí bratři a sestry, trpí, když mu odpovídáme jako Adam: »měl jsem strach a skryl jsem se«. Bůh je Otec, nejlaskavější z otců, a touží po důvěře dětí. Častokrát Jej však podezříváme, myslíme si, že by na nás mohl seslat nějakou zkoušku, připravit nás o svobodu, opustit nás. To je však obrovský klam, prvotní a ďábelské pokušení, jež podsouvá nedůvěru k Bohu. Maria toto prvotní pokušení přemáhá svým tady jsem. A dnes vidíme krásu Madony, která se narodila a žila bez hříchu ve stálé poddajnosti a transparentnosti vůči Bohu.

To neznamená, že pro ni byl život snadný. Přebývání s Bohem není magickým vyřešením problémů. Připomíná to závěr dnešního evangelia: »Anděl od ní odešel« (v.38). Odešel od ní je silné slovo. Anděl nechává Pannu samotnou v obtížné situaci. Ona znala zvláštní způsob, jakým se stane Matkou Boží, ale ostatním to anděl nevysvětlil. A vzápětí začínají problémy. Pomysleme na situaci, která je podle Zákona neregulérní, na trýzeň svatého Josefa, na skřížené životní plány a na to, co řeknou lidé... Maria však přede všemi problémy vkládá svou důvěru v Boha. Opouští ji anděl, ale věří, že s ní a v ní zůstává Bůh. A důvěřuje. Důvěřuje Bohu. Je si jista, že spolu s Pánem, byť netušeným způsobem, všechno půjde dobře. To je moudrý postoj: nežít v závislosti na problémech  - jakmile totiž jeden skončí, nastane další – nýbrž důvěřovat Bohu a svěřovat každý den Jemu: tady jsem! Toto je modlitba. Prosme Neposkvrněnou o milost žít takovýmto způsobem.

 

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.