Papež se rozloučil se třemi členy Rady kardinálů

12.12.2018 

Vatikán. Snížení nákladů na personál Svatého stolce, únorové setkání s předsedy světových biskupských konferencí v souvislosti s ochranou nezletilých před pohlavním zneužíváním v katolické církvi, nová apoštolská konstituce o římské kurii a pokračování reformy vatikánských sdělovacích prostředků.

To jsou hlavní témata, jimiž se během třídenní pracovní schůzky zabývali členové Rady kardinálů (10.-12.12.), informoval při dnešní tiskové konferenci vatikánský mluvčí Greg Burke. Jednání se s výjimkou středečního dopoledne stále účastnil Svatý otec, zatímco státní sekretář Svatého stolce, kard. Pietro Parolin, nebyl přítomen, protože vedl vatikánskou delegaci na marrakéšské mezivládní konferenci ke přijetí globálního paktu o migraci.

Rada kardinálů předala papeži Františkovi nový návrh apoštolské konstituce o římské kurii, jejíž prozatímní název zní Predicate evangelium. Jelikož jej už dříve požádala o zvážení dalšího chodu tohoto poradního sboru, zejména vzhledem k pokročilému věku některých jeho členů, Svatý otec koncem října napsal osobní dopis kardinálům Pellovi, Errázurizovi a Monsengwo Pasinyovi, ve kterém jim poděkoval za pětiletou práci v Radě. Nepředpokládá se, že by papež František jmenoval nové členy svého poradního sboru, který bude příště zasedat v polovině února (18.-20.2.2019).

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.