Papež: Pouze člověk prodchnutý nadšením je schopen trpělivosti

18.12.2018 

Vatikán. “Když přišel Bůh na svět skrze Marii, vstoupil do trpělivosti” – říká papež František v 10. pokračování pořadu “Ave Maria”. V rámci cyklu krátkých zamyšlení nad verši nejznámějších modliteb, vysílaném televizí Tv 2000 se věnoval Mariině chvalozpěvu Magnificat.

“Ten, kdo trpí s trpělivostí se připojuje k utrpení Boha v Kristu” – konstatuje Svatý otec v rozhovoru s vězeňským kaplanem Markem Pozzou. Rozmlouvali tentokrát o trpělivosti, jako vlastnosti potřebné v praktickém životě, například když nemocný přijímá svou chorobu, staří lidé se smiřují s neduhy pokročilého věku, vězni musejí snášet svou situaci.

“Když se zamýšlím nad znameními naděje, přichází mi na mysl slovo trpělivost,” podotýká papež. “Vstoupit do  trpělivosti znamená schopnost vzít na svá bedra věci života, avšak nést je s nadějí, nést je s pohledem upřeným do budoucnosti. Pouze člověk prodchnuitý nadšením je mocen trpělivosti. Kdo nemá zkušenost s křesťanským zápalem, kdo není nadšenec, může dospět maximálně k toleranci,” uvažuje papež František.

“Církev je žena. My duchovní jsme muži, ale my nejsme církev,” pokračuje Svatý otec. “Církev je žena, protože je snoubenka. Maria je žena, je snoubenkou Josefovou, plně přijímající Ducha svatého, a tedy je Matkou Krista a církve. A církev pak je snoubenkou Kristovou,” rozvažuje dále František. “ Vědomí mateřskosti církve má původ v “mateřskosti” Mariině a něžnost církve má původ v Mariině něžnosti,” zakončil papež.

Hosty dnešního pokračovaní cyklu “Ave Maria” byla italská zpěvačka Noa a novinářka Federica Angeli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.