Svatý stolec se s Vietnamem dohodl na stálém zastupitelství

20.12.2018 

Vatikán/Hanoj. Pozvednout vzájemné vztahy z občasných pastoračních návštěv nerezidujícího papežského velvyslance (v současné době arcibiskupa Marka Zalewského, apoštolského nuncia v Singapuru) na roveň stálého zastupitelství. To je snad nejdůležitější konkrétní závěr, který vyplynul ze sedmého zasedání vietnamsko-vatikánské pracovní komise, právě zakončeného v hlavním městě Vietnamské socialistické republiky. Podle tiskového prohlášení Svatého stolce jsou obě strany přesvědčeny, že tento krok posílí růst a další rozvoj vzájemných vztahů.

Třídenní jednání (18.-20.12), na kterém vietnamskou stranu zastupoval zástupce ministra zahraničních věcí, Bui Thanh Son, zatímco vatikánskou delegaci vedl mons. Antoine Camilleri, zastupující sekretář pro vztahy se státy, se zaměřilo na postavení katolické církve v této asijské zemi. Vatikánská strana ocenila pozornost, kterou vietnamské úřady v posledních letech věnují místním katolíkům, a povzbudila věřící, aby v souladu s papežovým poselstvím „žili podle evangelia v srdci svého národa“ a „byli jak dobrými katolíky, tak dobrými občany“.

Hostitelé zdůraznili, že vietnamský stát a (komunistická) strana neúnavně a trvale zlepšují politický rámec, aby ctily a zaručily svobodu vyznání a náboženskou svobodu národa, přičemž podněcují a podporují katolické společenství v tom, aby se za respektu stávajících zákonů aktivně podílelo na národním rozvoji a hospodářském a sociálním budování země. Obě strany rovněž hovořily o rozdělení vietnamských diecézí a jmenování biskupů, čteme ve vatikánském tiskovém sdělení. Příští zasedání bilaterální komise proběhne ve Vatikánu v termínu, na kterém se shodnou diplomatičtí představitelé.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.