Papež sloužil nešpory na závěr kalendářního roku

31.12.2018 

Vatikán. Svatý otec dnes vpodvečer ve vatikánské bazilice sloužil bohoslužbu prvních nešpor ze slavnosti Matky Boží Panny Marie. Jako každý poslední den v roce zněl pak před vystavenou svátostí oltářní hymnus Te Deum na poděkovaní za rok 2018. Papež František pronesl homilii na krátké čtení z liturgie večerních chval, vzaté z listu Galaťanům: »Když se naplnil čas, poslal Bůh svého Syna, narozeného ze ženy, podrobeného Zákonu, aby vykoupil lidi, kteří podléhali Zákonu. Tak jsme byli přijati za syny« (4, 4-5). Papež mimo jiné řekl:

Bůh poslal na svět svého Jednorozeného Syna, aby vykořenil z lidského srdce starodávné otroctví hříchu a vrátil tak člověku jeho důstojnost. Z lidského srdce totiž – jak učí Ježíš v evangeliu (srov. Mk 7,21-23)  - vycházejí všechny zlé úmysly a nepravosti, které kazí život a vztahy.
Tady se musíme zdržet, zastavit a s bolestí a lítostí reflektovat nad tím, proč také tento rok, chýlící se ke svému konci, tolik mužů a žen žilo a žije ve stavu otroctví, nedůstojného lidských osob.
I v našem městě Řím jsou bratři a sestry, kteří se z různých důvodů ocitli v tomto stavu. Myslím zejména na ty, kdo nemají, kde bydlet. Je jich přes deset tisíc. Jejich situace je v zimě obzvláště těžká. Všichni jsou syny a dcerami Božími, ale různé, někdy komplikované formy otroctví je přivedly na hranici lidské důstojnosti. Také Ježíš se narodil v podobných podmínkách, ale nikoli náhodou nebo nehodou. Chtěl se tak narodit, aby vyjevil Boží lásku k maličkým a chudým, a tak zasadil do světa semeno Božího království, království spravedlnosti, lásky a pokoje, kde nikdo není otrokem, nýbrž všichni jsou bratry a dětmi jediného Otce.

 

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.