Aktivista Bhattí: Pákistán potřebuje změnu od základu

9.1.2019 

Pákistán. Islámábádské prohlášení bylo napsáno s dobrými úmysly, ale vyjádření nejvyšších náboženských úřadů v zemi bohužel neovlivňuje pákistánské zákony a k příslušné občanské reakci tudíž zbývá ještě dlouhá cesta, komentuje pondělní prohlášení Pákistánské vrchní rady muslimských učenců křesťanský lékař a aktivista Paul Bhattí, bratr zavražděného ministra pro náboženské menšiny Šahbáze Bhattího.

Dokument pákistánských ulemů odsuzuje diskriminaci náboženských menšin a násilí na nich a požaduje úctu ke všem občanům země, nehledě na jejich vyznání. Zároveň naléhá, aby místní vláda vyhlásila rok 2019 rokem boje s terorismem, který v loňském roce usmrtil nejméně 595 lidí.

„Řekl bych, že navzdory určité naději v Pákistánu nenastane nic nového, pokud se věci nepohnou u kořenů. V únoru 2013 jsem byl na kongresu, kterého se účastnili všichni imámové z Pákistánu, spolu s prezidentem a premiérem, a který se zakončil více méně obdobným prohlášením, aniž by po něm cokoli následovalo. Pokud se od základů nezmění výuka v náboženských školách, kde se vymývají mozky, nemá to žádný smysl. Jistě, je dobré o této problematice mluvit, ale pak se nesmí vyučovat nenávist. Přetváření Pákistánu – nikoli jen z náboženského hlediska – vyžaduje konkrétní kroky. Pákistán je islámská republika, která neuznává práva menšin. Muslimů je 95%, tříprocentní nebo pětiprocentní menšina je nikdy nemůže ohrozit! Je proto nutné přepsat ústavu, školství, zaručit rovná práva všem. Pákistán by měl růst jako země – nikoli jako společnost složená z náboženských skupin, protože to ho ničí. Jako suverénní země pak musí vládnout spolu s ostatními a podstupovat důležitá rozhodnutí, ačkoli jsou obtížná. A jedním z nich je výchova a vzdělání, jinak na mezinárodní úrovni nemůžeme jít po boku jiných států.“

Soudí Paul Bhattí, bývalý ministr pákistánské federální vlády a předseda Sdružení pákistánských náboženských menšin.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.