Athletica Vaticana aneb když se běh stává modlitbou

11.1.2019 

Vatikán. Svatý stolec založil první oficiální sportovní asociaci pod názvem Athletica Vaticana. Od začátku tohoto roku se díky dvoustranné dohodě s Italským olympijským výborem může účastnit všech národních i mezinárodním běžeckých závodů, ačkoli vystoupení na olympijských hrách zatím zůstává snem a dlouhodobým cílem. Sportovní svaz na brífinku v Tiskovém středisku Svatého stolce představil kard. Gianfranco Ravasi, předseda zastřešující Papežské rady pro kulturu. Zdůraznil, že „papež František tuto iniciativu podporuje, jelikož je známo jeho hluboké souznění se světem sportu“. Sport má úzké vazby s náboženstvím, protože rovněž spočívá na nezištnosti, uvedl dále italský kardinál a označila za ideálního patrona sportovců sv. Pavla, který si často vypůjčil metafory ze sportovního klání.

Sdružení Athletica Vaticana spontánně vzniklo mezi vatikánskými zaměstnanci, kteří se potkávali při ranním běhání podél řeky Tibery. Patří k nim švýcarští gardisti, požárník, farmaceut z Vatikánské lékárny či novinář z Osservatore Romano, ale také francouzská řeholnice, dominikánka Marie-Théo Puybareau. „Běh je pro mne modlitbou“, prohlásila na tiskové konferenci. Na otázku, v čem taková sestra joggerka chodí běhat, klidně odpověděla, že v šortkách a tričku. „Chce to velkou flexibilitu a hlavně je musít umět nosit“, dodala jedna ze zakladatelek družstva, do něhož jako čestní členové vstoupili také dva migranti z Gambie a Senegalu.

„Sníme o tom, že uvidíme vlát vatiánský prapor při zahájení olympijských her“, vysvětlil předseda svazu a zastupující sekretář Papežské rady pro kulturu, mons. Melchor José Sánchez. „Prozatím se ale spokojíme s účastí na Hrách malých států Evropy, kde se utkávají země s méně než milionem obyvatel, a později možná na Středomořských hrách. Tato dvě mezinárodní setkání jsou ideální pro naše mírové svědectví...“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.