Svatý otec zaskočil svou návštěvou klarisky z umbrijského kláštera Vallegloria

12.1.2019 

Vatikán. Nečekanou návštěvou poctil papež František v pátek klauzurní sestry v umbrijském klášteře Vallegloria ve Spellu.  „Přivítaly jsme ho s velkou radostí a úžasem. Cítily jsme se jako mudrci, když spatřili hvězdu,“ říká opatka kláštera, matka Chiara.

Výjezdem přísně soukromého rázu – jak potvrzuje nóta vatikánského tiskového střediska – papež František oplácel návštěvu, na níž klarisky z kláštera Vallegloria v zastoupení všech klauzurních řádů převzali 25. sprna v Domě svaté Marty apoštolskou konstituci „Vultum Dei Quaerere“. Úžas sester byl nesmírný, když se v 9 hodin ráno, ve chvíli, kdy očekávaly mši svatou s biskupem Gualtierem Sigismondim, objevil u fortny papež František.

„Naše radost a úžas byly nepopsatelné. Cítily jsme se jako mudrci, když spatřili hvězdu… Papež s velkou prostotou usedl s námi ke stolu. Jelikož jsme ho nečekaly, nebylo připraveno nic zvláštního. On se však opět projevil jako otec a pastýř,“ říká opatka kláštera, matka Chiara Moscetti.

Po společné liturgii Svatý otec se sestrami pobesedoval, povzbudil je v jejich cestě kontemplativního života a poděkoval jim za službu modlitby pro církev. Požádal také klarisky, aby modlitbou doprovázely nadcházející Světové setkání mladých v Panamě. Se sestrami rovněž poobědval a do Vatikánu se vrátil kolem 16 hodiny.

O utajované návštěvě věděl pouze biskup Foligna Gualtiero Sigismondi. „Papež mi tento úmysl několikrát dal najevo. Během našeho posledního setkání jsem pochopil, že začíná nabývat konkrétních obrysů, protože Svatý otec přesně znal všechnny vzdálenosti a čas trvání cesty do Spella. Na vánoční vigílii jsem se dozvěděl přesný program a tato radost, kterou jsem nemohl s nikým sdílet, pronikala všemi slavnostmi těchto dní,“ uvedl folignský biskup.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.