Svatý otec: Devatenáct století antijudaismu tíží, avšak nastává změna

16.1.2019 

Vatikán. Není pochyb, že jak pro Žida, tak pro křesťana zahrnuje láska k Bohu a k bližnímu veškerá přikázání. Židé a křesťané by tudíž měli vnímat, že jsou bratři a sestry, které spojuje týž Bůh, píše papež František v předmluvě ke knize nazvané „Bible v duchu přátelství. Úryvky z Tóry/Pentateuchu komentované Židy a křesťany“ (La Bibbia dell’Amicizia. Brani della Torah/Pentateuco commentati da ebrei e cristiani, a cura di Marco Cassuto Morselli e Giulio Michelini, Cinisello Balsamo, Edizioni San Paolo, 2019).

Svazek vycházející péčí Marca Cassuta Morselliho, který vyučuje židovskou filosofii a dějiny judaismu v Římě, a italského františkánského teologa Giulia Micheliniho, OFM, zveřejní v pátek 18. ledna italské katolické nakladatelství Edizioni San Paolo díky podpoře Italské biskupské konference.

„Bible v duchu přátelství“ je přitažlivý, ovšem poměrně náročný projekt“, uvozuje papež František svou předmluvu a pokračuje: „Jsem si dobře vědom toho, že za sebou máme dobrých devatenáct století křesťanského antijudaismu a že v porovnání s tím má několik desetí dialogu jen nepatrný význam. Nicméně v poslední době se mnohé změnilo a další se ještě mění. Je zapotřebí pracovat s větší intenzitou, abychom žádali o odpuštění a napravili škody, zapříčiněné nepochopením. Hodnoty, tradice a veliké ideje, které ztotožňují židovství s křesťanstvím, musí být vloženy do služby lidstvu, aniž bychom zapomínali na posvátnost a ryzost přátelství. Bible nás vede k pochopení toho, že tyto hodnoty jsou nedotknutelné, což je nezbytným předpokladem konstruktivního dialogu.

Nejlepším způsobem dialogu však není pouze hovor a diskuse, nýbrž uskutečňování společných projektů, na kterých se podílejí všichni, kteří prokazují dobrou vůli a vzájemnou přátelskou úctu. Existuje bohatá komplementarita, která nám umožňuje společnou četbu textů židovské Bible, při níž si můžeme navzájem pomáhat k zevrubnému výkladu Božího slova. Společným cílem je totiž vydávat v celém světě svědectví o Otcově lásce. Není pochyb, že jak pro Žida, tak pro křesťana zahrnuje láska k Bohu a k bližnímu veškerá přikázání. Židé a křesťané by tudíž měli vnímat, že jsou bratři a sestry, které spojuje týž Bůh a totéž bohaté duchovní vlastnictví, na němž spočívají jejich základy a na kterém opětovně staví svou budoucnost.

Pro křesťany je životně důležité, aby objevovali a podporovali znalost židovských tradic, a tak se jim dařilo autentičtěji chápat sami sebe. Také studium Tóry je součástí tohoto zásadního úsilí. Vaši pouť při tomto hledání bych proto rád svěřil slovům, která každý židovský věřící pronáší v závěru modlitby amida: „Kéž se nám otevřou brány Tóry, moudrosti, inteligence a poznání, brány toho, co nás živí a sytí, brány života, milosti, lásky, milosrdenství a zalíbení Bohu.“ Přeji všem, aby na této cestě vytrvale pokračovali a vzývám Boží požehnání“, čteme v předmluvě papeže Františka.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.