Observatorium kardinála Van Thuana: Individuální láska dokáže divy, politika musí být racionální

17.1.2019 

Itálie. Právo na emigraci existuje, avšak neexistuji nic takového jako absolutní právo na imigraci, tedy přesídlení do určité země – konstatuje arcibiskup Giampalo Crepaldi, předseda Observatoria sociálního učení církve kardinála Van Thuana a někdejší dlouholetý sekretář Papežské rady Iustitia et Pax. Připomíná, že politika, v níž se má odrážet naše křesťanská láska, musí být racionální, protože se neomezuje na soukromá gesta solidarity. Jejím úkolem je budování solidární společnosti.

Ve shodě s učením církve má politika vždy usilovat o společné dobro, které není pouze dobrem pro přistěhovalce, ale také pro národ, který je přijímá a pro celou lidskou společnost. Znamená to, že migrační politika musí brát v potaz potřeby těch, kdo prosí o přijetí v určité zemi a zároveň zvažovat reálné možnosti jejich integrace a nikoli jen jednorázovou pomoc. Individuální láska dokáže překračovat překážky, ale politika musí regulovat přijímání migrantů strukturálně a mít na paměti dobro všech, dodává arcibiskup Crepaldi.

Zdůrazňuje také, že politik musí brát v úvahu také problémy, které lze očekávat při integraci muslimských migrantů. Právě tohoto tématu se týká letošní zpráva Observatoria sociálního učení církve. Biskup Terstu zdůrazňuje, že klamné naděje na vypracování evropské, umírněnější formy islámu, nejsou na místě. Bylo by to podobné jako doufat, že se katolíci někdy zřeknou víry v Nejsvětější Trojici nebo v Ježíšovo Vtělení, dodává arcibiskup Crepadli v rozhovoru pro italský deník La Verità.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.