Papež zrušil komisi Ecclesia Dei. Její agenda přechází do kompetence Kongregace pro nauku víry.

19.1.2019 

Vatikán. Apoštolským listem Motu proprio zrušil papež František komisi Ecclesia Dei a problematiku dosud spadající do její kompetence svěřil Kongregaci pro nauku víry. V jejím rámci bude ustanovena zvláštní sekce pro otázky komunit a institutů navazujících na předkoncilní tradice řeholního života a liturgie a pro dialog s následovníky arcibiskupa Lefébvra.

Motu proprio o Papežské komisi Ecclesia Dei, datované 17. ledna 2019, připomíná genezi toto orgánu ustanoveného 2. července 1988 Janem Pavlem II. s cílem usilovat o plnou jednotu s kněžími, seminaristy, komunitami i jednotlivými řeholníky a řeholnicemi spojených s Bratrstvem založeným mons. Marcelem Lefebvrem, kteří si přáli zachovat jednotu s Petrovým nástupcem a zároveň zachovat své vlastní duchovní a liturgické tradice. Motu proprio Summorum Pontificum ze 7. července 2007 rozšířilo pravomoci této komise také na další insituty, které se řídí mimořádnou formou římského ritu. O dva roky později papež Benedikt XVI. v Motu proprio Ecclesiae unitatem z 2. července 2009  komisi reorganizoval. V souvislosti se zrušením exkomunikace z biskupů vysvěcených bez papežského souhlasu její práce získala převážně doktrinální ráz a proto ji užším způsobem spojil s Kongregací pro nauku víry. Právě z této kongregace vzešel požadavek, aby se další dialog s Kněžským bratrstvem sv. Pia X. vedl přímo na úrovni tohoto nejvyššího vatikánského úřadu. S ohledem na dosaženou “stabilitu komunit slavících obvykle podle mimořádného ritu“ a na to, že  „otázky pojednávané Papežskou komisí Ecclesia Dei jsou převážně věroučné povahy“ papež František v dnes zveřejněném Motu Proprio rozhodl o zrušení této komise a převedení jejích úkolů na Kongregaci pro nauku víry, kde vznikne zvláštní sekce, která problematiku tradicionalistických komunit převezme a do níž přejde také většina personálu doposud působícího v komisi.

Papežovo rozhodnutí reflektuje rovněž požadavek vznesený novým vedením Kněžského bratrstva sv. Pia X., které vyjádřilo přání diskutovat se Svatým stolcem nad texty II. vatikánského koncilu. Jak podotýká ve svém komentáři ediční ředitel vatikánského Úřadu pro komunikaci, Andrea Tornielli, tohoto delikátního tématu se ujme Prefekt Kongregace pro nauku víry, kardinál Luis Ladaria.

Dispozice obsažené v Motu Proprio o Papežské komisi Ecclesia Dei vstupují v platnost ihned po svém zveřejnění v deníku L´Osservatore Romano s dnešním datem, tedy 19. ledna 2019.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.