Maják světla pro lidstvo každé doby

8.12.2004 

Anděl Páně 8. prosince 2004

1. Tota pulchra es, Maria! Celá krásná jsi, Maria!

Před 150 léty, 8. prosince 1854, blahoslavený Pius IX. vyhlásil za pravdu víry Neposkvrněné Početí P. Marie.

Výsada, že byla uchráněna prvotního hříchu, znamená, že Ona jako první byla vykoupena svým Synem. Její úchvatná krása, odlesk Kristovy krásy, je zárukou pro všechny věřící, že Boží milost zvítězila nad hříchem a nad smrtí.

2. Neposkvrněné Početí se tyčí jako maják světla pro lidstvo každé doby. Na počátku třetího tisíciletí nás zaměřuje k tomu, abychom věřili a doufali v Boha, v jeho spásu a ve věčný život. Zvláště osvěcuje cestu církve zcela nasazené do nové evangelizace.

3. Dnes odpoledne, při tradiční poctě neposkvrněné Panně na Španělském náměstí, svěřím město Řím a celé lidstvo Jí, neposkvrněné Matce Slova, které se stalo člověkem. K její mocné přímluvě se nyní se synovskou důvěrou obraťme modlitbou Anděl Páně....

Po Anděl Páně Svatý Otec dodal:

Včera večer byl v Mossulu, v Iráku, výbuchem zničen arménsko-katolický kostel a budova chaldejského arcibiskupství. Vyjadřuji svou duchovní blízkost věřícím, ohromeným tímto atentátem a prosím Pána, na přímluvu Neposkvrněné Panny, aby drahý irácky lid mohl konečně poznat dobu smíření a pokoje.

Překlad: Josef Koláček

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.