Papež zakončil cestu do Panamy

28.1.2019 

Vatikán. Letoun kolumbijského vlajkového dopravce Avianca vzlétl z panamského letiště Tocumen krátce po půlnoci středoevropského času a po jedenácté hodině dopoledne přistál v Římě. Odletu předcházelo oficiální rozloučení s panamským prezidentským párem a rovněž s půldruhým tisícem poutníků, kterým byl umožněn vstup na letištní plochu. Poté, co armádní dechový soubor provedl vatikánskou a panamskou hymnu, mladí lidé pozdravili Petrova nástupce, který nastupoval do letadla jako poslední, oficiální mariánskou hymnou mládežnického setkání („Kéž se stane podle slova tvého“, Hágase en mí, según tu palabra). Na palubě letounu proběhla obvyklá tisková konference, během které papež odpovídal na dotazy novinářského doprovodu. Při zpáteční cestě z římského letiště Ciampino do Vatikánu se Petrův nástupce zastavil v bazilice Panny Marie Větší, kde před ikonou Salus Populi Romani poděkoval za průběh cesty.

Přinášíme jednu z otázek na tiskové konferenci a papežovu odpověď:

Jedna americká dívka sdělila, že jste během obědu s mladými lidmi mluvil o bolesti nad krizí, vyvolanou sexuálním zneužíváním v církvi. Mnozí američtí katolíci po zprávách o zneužívání a jeho krytí ze strany některých biskupů mají pocit, že je někdo zradil, a jsou skleslí. Co očekáváte od únorového setkání a jaké do něj vkládáte naděje, aby si církev opětovně vybudovala důvěryhodnost?

„Nápad na toto setkání vznikl v Radě kardinálů, protože jsme si všimli, že někteří biskupové dobře nepochopili situaci, nevěděli, co dělat, anebo udělali něco dobrého a vzápětí zas něco pomýleného. Uvědomili jsme si, že na nás leží odpovědnost za „katechezi“ o tomto problému, určenou biskupským konferencím, a proto jsem povolal jejich předsedy. Za prvé je třeba si uvědomit, o jaké se jedná drama, co je to zneužité dítě. Pravidelně přijímám zneužité lidi a vzpomínám si na jednoho z nich, který se čtyřicet let nedokázal modlit. Je to děsivé utrpení. Za druhé je nutná obeznámenost s postupem v takovýchto případech, protože mohdy biskupové nevědí, jak s nimi nakládat. Jde o jev, který značně zesílil, nikoli ale všude. Je tudíž zapotřebí vytvořit všeobecné pokyny, které by se měly dostat ke všem biskupským konferencím a které jasně protokolárně definují to, co přísluší biskupovi, arcibiskupovi a předsedovi biskupské konference. To je tedy hlavní cíl, ovšem ještě před tím musíme nabýt povědomí o tomto jevu, k čemuž napomohou modlitba, několik svědectví a kajícná liturgie žádající odpuštění za celou církev. Přípravy na setkání zdárně pokračují, ale dovoluji si říci, že vnímám poněkud přehnané očekávání. V tom je třeba polevit a soustředit se na body, které jsem vyjmenoval, protože zneužívání bude pokračovat, je to lidský problém, a to všude. Před pár dny jsem četl statistiku na toto téma, podle které se podává trestní oznámení v padesáti procentech případů a pouze v pěti procentech se dospívá k odsouzení. To je strašné. Jde tedy o lidské drama, které si musíme uvědomit. Také my, jestliže tento problém vyřešíme v církvi, pomůžeme k jeho řešení v rodinách a společnosti, kde vše halí stud. Nejprve si ho nicméně musíme uvědomit a zaznamenat“.

PLNÉ ZNĚNÍ tiskové konference papeže je ZDE

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.