Papež se vydal na návštěvu Spojených arabských emirátů

3.2.2019 

Vatikán. Dnes ve 13:27 vzlétl speciální letoun italských aerolinek s papežem, jeho doprovodem a sedmdesáti novináři na palubě a vydal se na let do Abú Dhábí, metropole Spojených arabských emirátů. Papež František se před zahájením cesty krátce pozdravil s novináři a mimo jiné jim řekl:

Děkuji vám za doprovod. Dnes ráno jsem obdržel zprávu, že v Abu Dhábí pršelo, což bývá v tamějších krajích považováno za příznak požehnání. Doufejme, že podle toho bude vše probíhat. Přinesl jsem vám jednu ikonu z kláštera v Bose, kopii tamější ikony, kterou si vezměte domů. Znázorňuje téma dialogu mezi starými a mladými lidmi. Velice mi leží na srdci a myslím, že je to výzva pro naši dobu. Paolo Ruffini vám ji předá. Děkuji.

Římský biskup se do Abú Dhabí, největšího a nejzápadněji položeného ze sedmi emirátů, vypravil jako vůbec první papež v historii tohoto federálního státu, s nímž Svatý stolec udržuje plné diplomatické vztahy od roku 2007 (a neoficiální kontakty ještě déle...). Apoštolská cesta následuje bezprostředně po právě zakončeném Světovém dni mládeže v Panamě, ovšem podle vatikánských organizátorů nebylo možné zvolit jiný termín. V únoru papeže Františka zaměstná setkání s předsedy biskupských konferencí z celého světa, svolané v souvislosti s ochranou nezletilých, a případná pozdější data nevyhovovala kvůli klimatickým podmínkám. Petrův nástupce navštěvuje Spojené emiráty ze dvou důvodů – prvním bude jeho účast na mezináboženské konferenci v pondělí 4. února a druhým pak úterní eucharistie s místními katolíky, jejichž naprostou většinu tvoří asijští (filipínští a indičtí) přistěhovalci, kteří mnohdy nejsou státními občany. Jak vyplývá z videoposelství, přijíždí na pozvání korunního prince, šejcha Ál Nahjána, který jej vloni v prosinci navštívil ve Vatikánu, a na pozvání apoštolského vikáře pro Jižní Arábii, mons. Paula Hindera.

Na mezinárodním mezináboženském setkání, organizovaném muslimskou Radou starších a věnovaném „bratrství mezi lidmi“, kromě papeže Františka vystoupí šejch Al Tajíb, vrchní imám káhirské univerzity Al Azhar, nejprestižnějšího teologicko-akademického sunnitského střediska. Kromě dalších křesťanských a muslimských představitelů (za prvně jmenované uveďme předsedu římské komunity Sant´Egidio, Marca Impagliazza) se konference zúčastní několik židovských osobností z New Yorku a některých amerických univerzit. Davidova hvězda zajisté není symbolem, který by člověk v arabských emirátech očekával, avšak v Dubaji existuje synagoga, kolem které se od roku 2008 sdružuje místní židovská komunita. Britský rabín David Rosen v nedávné době veřejně chválil mezináboženský židovsko-islámský dialog, podnícený šejchem Abdulláhem Bin Bajahem, který v Emirátech vede nejvyšší radu v záležitostech fatvy. Podle hlavního organizátora mezinárodní konference, Sultana Al Remeithiho, se v Abú Dhabí otevře „intelektuální fórum, které bude naslouchat moudrosti obsažené v mezilidských vztazích, bez ohledu na etnickou a náboženskou identitu“. Jeho cíle se veskrze shodují s Rokem tolerance, který Emiráty zahájily letos 1. ledna a který se kladně projevil rovněž ve vztahu k místním katolíkům.

Místní ministerstvo práce překvapilo křesťanské gastarbeitery nečekaným dárkem, když pátý únor, tedy druhý den papežovy návštěvy, vyhlásilo svátkem pro zaměstnance v soukromém sektoru. Ze zhruba šesti milionů zahraničních pracujících tvoří křesťané zhruba deset procent, katolíků je asi 900 tisíc. Na úterní mši svaté, kterou bude hostit sportovní stadion v Abú Dhabí, se očekává 130 tisíc lidí. Na místní poměry půjde o nezvyklou událost, protože náboženské menšiny sice mohou praktikovat svou víru ve stínu mrakodrapů, ovšem v uzavřených prostorech. Vstřícný postoj k náboženské rozrůzněnosti se v těchto dnech projevuje také v místních sdělovacích prostředcích, které poukazují na výjimečnost papežovy návštěvy. Kupříkladu místní deník The National, který vychází anglicky, detailně popisuje liturgii, kterou bude v úterý sloužit papež František, aby vyslal jasné poselství také jiným státním představitelům blízkovýchodního regionu.

Letecký speciál s Petrovým nástupcem na palubě přistál v Abú Dhábí krátce před 19 hodinou našeho času, to znamená před 22 hodinou tamějšího času. Na letišti papeže přivítal šejch Mohammed bin Zajd bin Sultán Ál Nahján a další představitelé Spojených arabských emirátů. Oficiální uvítací ceremonie proběhne v pondělí dopoledne.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.