Lídři venezuelské opozice ve Vatikánu

12.2.2019 

Vatikán. Nejdůležitější je vyhnout se krveprolití. Jakékoli násilné potlačování pokojných demonstrací nebo pokusy o intervenci zvenku by byly nejhorším z možných řešení – uvedl místopředseda Papežské komise pro Latinskou Ameriku Guzman Carriquiry po setkání s opoziční delegací z Venezuely. Její členové byli včera přijati na vatikánském státním sekretariátu.

K otázce dalšího postupu v řešení vládní krize se vyjádřil také kardinál Baltazar Porras, arcibiskup Meridy a apoštolský administrátor caracaské arcidiecéze. Jak řekl, nová vláda, musí slyšet hlas všech obyvatel země, bez ohledu na jejich politické preference. Jinak se totiž zopakuje mechanismus, který vedl k současné krizi.

Další zásadní věcí je podle venezuelského kardinála transparence, která by dovolila vyloučit všechny druhy korupce. Stejně tak zdůraznil nutnost změny pohledu na člověka. Občané Venezuely musejí pocítit odpovědnost za svůj osud a budoucnost země, dodal. Kdokoliv se dostane k vládě nebude mít k dispozici nepodepsaný šek. Budeme vůči nové vládě bdělí a kritičtí – zdůraznil kardinál Porras. Nejde totiž pouze o „vyhnání Madura“ a návrat k tomu, co bylo, protože Venezuela si zaslouží lepší budoucnost.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.