Papež navštíví Mezinárodní fond pro rozvoj zemědělství

13.2.2019 

Řím. Papež František zítra zahájí 42. druhé zasedání řídící rady Mezinárodního fondu pro rozvoj zemědělství (IFAD). Tato agentura Spojených národů je zastoupena ve 181 státu a zabývá se podporou nejchudších zemědělských populací, jak v otázce zajištění kvalitnější výživy, tak rozvíjení možností většího výdělku a orientace se ve výzvách současnosti.

Po inaugurační ceremonii v římském sídle FAO (Organizace pro výživu a zemědělství), které se zúčastní také prezident Dominikánské republiky, rwandský ministr zemědělství a italský premiér Conte, se práce agentury zaměří na téma inovace a rozvoje podnikání, se zvláštním důrazem na investice ve prospěch mladých lidí z chudých zemědělských oblastí, mimo jiné v perspektivě snížení nucené migrace z Afriky.

Papež František zítřejší návštěvou ukončí cyklus návštěv v agenturách Spojených národů pro výživu a zemědělství sídlících v Římě. FAO navštívil v listopadu 2014 a v říjnu 2017 a do PAM (Světový potravinový program) zavítal v červnu 2016.

U všech tří zmíněných organizací plní misi stálého pozorovatele Svatého stolce mons. Fernando Chica Arellano, který nám činnost Mezinárodního fondu pro zemědělský rozvoj (IFAD) přiblížil:

„IFAD je agentura ustanovená 13. prosince 1977. Je to mezinárodní finanční instituce, jejímž cílem je podpořit růst zemědělské a potravinové produkce, s cílem zvýšit životní úroveň obyvatelstva. Proto financuje rozvojové programy určené – a to je důležité – těm nejchudším z chudých na zemi. Nesmíme zapomínat, že  70% světové populace potřebuje velkou podporu. Svatý stolec sleduje práci tohoto fondu od samého počátku. Už sv. Pavel VI. v roce 1964 apeloval na zřízení podobného fondu, který by shromažďoval prostředky na financování pro chudé ze zemědělských oblastí, na osivo, zemědělské stroje, hnojiva, zavlažovací systémy, skladovací technologie a infrastrukturu. Svatý stolec tedy sleduje tento fond velmi důkladně, protože je přesvědčen, že pomoc chudým z těchto oblastí je důležitá. Papež František se ráno před návštěvou v IFAD setká také se zástupci domorodých populací, protože souběžně probíhá také IV. světové setkání fóra domorodců, svolané právě touto agenturou.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.