Konkrétní kroky po vatikánské konferenci o ochraně nezletilých

25.2.2019 

Vatikán. Nový papežský dokument o ochraně nezletilých a jiných zranitelných osob (formou motu proprio), doprovodný nový zákon městského státu Vatikán a příručka vatikánského vikariátu o téže problematice a konečně utvoření zvláštní pracovní skupiny, složené z odborníků, která by pomáhala světovým biskupským konferencím s iniciativami na ochranu nezletilých. To jsou první konkrétní kroky, které v závěru vatikánského setkání o ochraně nezletilých ohlásil jeho moderátor, o. Federico Lombardi.

Podle italského jezuity byly uvedené tři dokumenty, věnované prevenci zneužívání a boji s ním v rámci římské kurie a vatikánského státu, po několikaměsíční práci dokončeny a očekává se jejich brzké zveřejnění. Plánovaná pracovní skupina, která by na výraz papežovy solidarity měla pomáhat diecézím, jež se při ochraně nezletilých potýkají s finančními obtížemi či nedostatečnou odbornou připraveností, dosud nemá žádnou formu ani organizaci, a proto si její působení ještě vyžádá určitý čas, dodal o. Lombardi.

Třetím konkrétním výsledkem vatikánské konference bude vznik příručky o ochraně nezletilých, určené všem diecézním biskupům. Na spisu pracuje Kongregace pro nauku víry, aby biskupům pomohla k přesnému chápání jejich povinností a úloh. Půjde o stručnou a precizní rukověť, která se dotkne právních i pastoračních hledisek, uzavřel moderátor vatikánského summitu a zároveň jeden z členů jeho organizačního výboru. Ten se dnes setkal s představiteli římské kurie, kteří se třídenního jednání účastnili, aby se na doporučení Svatého otce stanovil pracovní program, reagující na návrhy a ideje vyplývající z minulých dní.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.