Kardinál Pell ve vazbě

27.2.2019 

Melbourne. Bývalému prefektovi vatikánského Ekonomického sekretariátu a někdejšímu blízkému spolupracovníkovi papeže Františka v Radě kardinálů, kardinálu Georgovi Pellovi, byla dnes odňata dosavadní svoboda na peněžitou záruku. Po včerejším rozsudku, který jej shledal vinným ze sexuálního zneužití nezletilých, dnes nastoupil vězeňskou vazbu.

Kardinál Pell požádal o svobodu na kauci po obvinění v prosinci loňského roku, protože se měl podrobit chirurgickému zákroku. Soud v Melbourne dnes toto rozhodnutí odvolal a umístil kard. Pella do melbournské věznice Assessment Prison, kde bude očekávat vynesení definitivního rozsudku, plánovaného na 13. březen. Během dnešního stání bylo potvrzeno, že každý z pěti trestných činů, které jsou kard. Pellovi kladeny za vinu, předpokládají tresty ve výši deseti let.

Kardinál Pell trvá na své nevině a jeho obhajoba podala odvolání. V odvolacím řízení nevyslechne obviněného porota, nýbrž kolegium složené ze tří soudců, což znamená, že se případ neuzavře, dokud nebude rekurs přezkoumán a nedospěje se k definitivnímu rozhodnutí.

Vatikánský tiskový mluvčí upřesnil, že australský kardinál již není prefektem Ekonomického sekretariátu, protože jeho pětileté úřední období vypršelo v únoru, aniž by jeho mandát papež František obnovil. V prosinci loňského roku spolu s dalšími dvěma kardinály přestal kard. Pell působit také v poradním sboru Svatého otce – tzv. Radě kardinálů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.