Papežův list k 800. výročí setkání sv. Františka se sultánem

1.3.2019 

Vatikán. Nepřistupovat na násilí, zejména pod náboženskou záminkou, nýbrž šířit pokoj a dialog – o tom píše papež v listu kardinálu Sandrimu, svému zvláštnímu vyslanci na oslavy 800. výročí setkání sv. Františka z Assisi a sultána Al Malika Al Kamila.

V latinském jmenovacím listu, kterým František pověřuje prefekta Kongregace pro východní církve, aby jej zastoupil na oslavách probíhajících ode dneška (1. března) do neděle 3. března v Egyptě, připomíná papež Prosťáčka z Assisi jako „muže míru“. Sv. František v srdci pochopil, že všechny věci vytvořil Stvořitel, který je jediný a dobrý, a že „všichni lidé v Něm mají svého společného Otce“, píše papež. Proto chtěl přinášet v radostném a horlivém duchu všem lidem nevýslovnou lásku všemohoucího a milosrdného Boha, jenž si přeje, aby všichni lidé byli spaseni a došli poznání pravdy (1 Tim 2,3-4). Proto vybízel bratry, kteří se cítili povoláni Bohem, k cestě mezi Saracény a další nekřesťany, navzdory všem nebezpečím.

Sám František se v doprovodu bratra Illuminata vydal do Egypta v roce 1219 – připomíná papež. V Damiettě, severně od Káhiry, se setkal se sultánem. Na otázky saracénského vládce František odpověděl, že nebyl poslán lidmi, nýbrž svrchovaným Bohem, aby ukázal jemu a jeho lidu cestu spásy a hlásal evangelium pravdy. A sultán, při pohledu na obdivuhodnou horlivost ducha a ctnosti tohoto Božíhu muže, jej rád vyslechl, jak píše sv. Bonaventura (Legenda Maior, 7-8)

Papež ukládá kardinálu Sandrimu, aby předal jeho „bratrský pozdrav“ všem křesťanům i muslimům. Zdůrazňuje přání, aby nikdo nepodlehl pokušení k násilí, zejména pod náboženského záminkou, nýbrž aby se uskutečňovaly plány dialogu, smíření a spolupráce, které povedou k bratrskému společenství. Papež František uzavírá svůj list požehnáním všem účastníkům této „pamětihodné události“ a všem „šiřitelům mezináboženského dialogu a míru“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.