Sýrie stejně jako Evropa bez křesťanů nepřežije

2.3.2019 

Aleppo. „Žádná občanská válka v Sýrii nebyla. Ozbrojené extremistické skupiny, pocházející ze všech koutů světa, se za podpory cizích států snažily zničit křesťanskou víru v zemi,“ vysvětluje syrský konflikt tamější jezuita a biskup chaldejského obřadu v Aleppu, Antoine Audo SI, který během své návštěvy v Nizozemsku koncem února poskytl rozhovor místnímu listu Nederlands Dagblad.

Ačkoli se porážkou teroristů Isis a Al Nusra na většině syrského území situace zlepšila, válka dosud neskončila. „Na severu Sýrie jsou problémy s Kurdy, s americkými a francouzskými jednotkami,“ vysvětluje mons. Audo. „V provincii Idlíb se nyní usadilo mnoho bojovníků z Isis a Al Nusra. Co bude s nimi?“ – klade otázku ředitel syrské Charity během jedné ze svých cest, kde sbírá pomoc pro Sýrii, která je dosud podrobena devastujícímu embargu ze strany EU.

„Prioritou je rekonstruovat vše, co bylo během osmi let střetů a bombardování zničeno, což je např. 60% budov v Aleppu a 70% budov v Homsu. „Více než 80% populace žije ve stavu nouze a hledáme pomoc, abychom přežili. Chybějí léky, potravin je málo, maso je cenově nedostupné,“ líčí situaci syrský jezuita. Církev navzdory mimořádným těžkostem nadále plní svoje poslání mezi Syřany a její zásadní roli uznávají i muslimové:

„Jsem přesvědčen, že názor muslimů na křesťany doznal značné změny. Jsou překvapeni dobročinností křesťanů vůči chudým. Syrští křesťané však byli natolik vystrašeni extremistickými skupinami islamistů, že mnozí ke svým muslimským sousedům ztratili důvěru.“

Mají neustále pokušení ze Sýrie utéci, ale podle mons. Audo by to byla špatná volba:

„Mnozí Syřané říkají, že chtějí odejít, aby chránili svoje děti. Ve skutečnosti je ztráta dětí první, co je potká, když přijdou do nějaké evropské země. Rodiče totiž nad rodinou ztratí kontrolu, protože děti v Evropě opouštějí přesvědčení a mravní postoje, jež si osvojily doma. Západní křesťané nám musí  pomoci podporou vzdělávacích projektů a při rekonstrukci země. Jsme příliš chudí, abychom to mohli učinit sami. Sýrie bez křesťanů není nic, stejně jako Evropa nemůže přežít bez aktivní přítomnosti křesťanů.“

Říká syrský biskup chaldejského obřadu v Aleppo, mons. Antoine Audo SI, pro nizozemský list Nederlands Dagblad.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.