Venezuelští biskupové apelují na armádu: Postavte se na stranu národa proti totalitě

2.3.2019 

Venezuela. Pobouření nad jednáním režimu prezidenta Madura, který blokuje příliv humanitární pomoci do Venezuely, stále roste. Podle místních biskupů jsou to zločiny volající o pomstu do nebe. Episkopát proto vydal apel na armádu. Vybízí ji, aby se postavila na stranu národa a republiky a nestala se politickou gardou prezidenta na způsob socialistických režimů.

Jak řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Ramón Ovidio Perez Morales, společnost je stále více konsolidovaná v odporu proti diktatuře. Projevuje se to také v jednomyslném postoji místních biskupů:

„V této chvíli je episkopát skutečně sjednocený v jednoznačném odsouzení vládní politiky. Vzpomeňme si, že biskupové už mnohokrát a systematicky poukazovali na to, co je zdrojem a příčinou všech problémů, s nimiž se dnes Venezuela potýká, a demaskovali politické plány, která chce vláda vnutit naší společnosti. A nejde pouze o diktaturu, ale o totalitu. Madurovým cílem je totiž naprostá kontrola všeho, podřízení celé společnosti vlastní ideologii. A tato ideologie není pouze marxistického a komunistického rázu, ale je propojena se zločinným obchodem s narkotiky a s korupcí prostupující vládní garniturou.“ Uvedl pro Vatikánský rozhlas arcibiskup venezuelské diecéze Los Teques, Ramón Pérez.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.