Papež František: Za rok se otevřou archivy pontifikátu Pia XII.

4.3.2019 

Vatikán. Vatikánské archivy z doby pontifikátu Pia XII. budou otevřeny pro badatele od 2. března příštího roku. Ohlásil to dnes papež František v Klementinském sále Apoštolského paláce při audienci pro zaměstnance a spolupracovníky Vatikánského tajného archivu, pod vedením nedávno jmenovaného archiváře a bibliotekáře Svaté církve římské (1. září 2018) portugalského literáta a arcibiskupa José Tolentino Calaça de Mendonça a dlouholetého prefekta Vatikánského tajného archivu biskupa Sergia Pagana.

Příležitost k setkání zavdalo nedávné 80. výročí volby Eugenia Pacelliho na Petrův stolec, které připadlo na 2. března. František připomněl, že Pius XII. vedl Petrovu bárku v jednom „z nejchmurnějších a nejtemnějších okamžiků 20. století“, a zaslouží si, aby na jeho osobnost bylo vrženo nové světlo:

„…jeho osobnost již byla zkoumána a studována z různých hledisek, a někdy zpochybňována a dokonce kritizována (lze poznamet, že s jistými předsudky či zveličováním). Dnes je opět případným způsobem doceňována a stavěna do pravého světla pro své mnohostranné kvality, především pastorační, ale také teologické, asketické a diplomatické.“

Už od roku 2006 z vůle Benedikta XVI. pracují vatikánští archiváři na inventarizaci a zpřístupnění dokumentů z období pontifikátu Pia XII., připomněl František a připojil poděkování všem, kdo se na tomto projektu podíleli, „za trpělivou a pečlivou práci, kterou vykonali v těchto 12 letech“ a která ještě probíhá.

„Vaše práce se děje v tichu, daleko od všeho hluku, pěstuje pamět. Zdá se mi, že ji můžeme přirovnat v jistém smyslu k pěstování majestátního stromu, jehož větve se tyčí k nebesům, ale kořeny jsou pevně ukotveny v zemi. Přirovnáme-li tento strom k církvi, vidíme, že se také vztahuje k nebesům, kde je naše vlast a náš poslední horizont. Kořeny se však noří do prsti samotného Vtělení Slova v dějinách, v čase. Vy archiváři ve své trpělivé námaze pracujete na těchto kořenech a snažíte se je zachovat živé, aby i nejzelenější a nejmladší větvičky stromu mohly čerpat dobrou mízu pro svůj růst v budoucnosti.“

Papež František pak přistoupil k slavnostnímu ohlášení o otevření archivů pontifikátu Pia XII. a to od zahájení pontifikátu 2. března 1939 až do jeho smrti 9. října 1958 v Castel Gandolfu.

„Rozhodl jsem, že k otevření Vatikánských archivů pontifikátu Pia XII. dojde 2. března 2020, tedy rok poté, co uplyne 80.  výročí volby Eugenia Pacelliho na Petrův stolec. Přistoupil jsem k tomuto rozhodnutí po vyslechnutí názoru svých nejbližších spolupracovníků, v poklidném duchu a důvěře, s jistotou, že seriózní a objektivní historické bádání dokáže ocenit (jeho postavu) ve správném světle…“

Církev nemá strach z dějin, naopak, miluje je a chtěla by je milovat více a lépe, jako ji miluje Bůh! – dodal papež František a s díkem za veškerou práci a asistenci badatelům se s vatikánskými archiváři rozloučil.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.