Svatý otec: Postní doba začíná popelcem, ale vrcholí ohněm Velikonoční noci

6.3.2019 

Vatikán. Dnes odpoledne papež podle dávné tradice zahájil postní dobu na římském Aventinu. Liturgie Popeleční středy začala v benediktinské bazilice sv. Anselma a pokračovala procesím do dominikánské baziliky sv. Sabiny, kde Petrův nástupce slavil eucharistii. Popelec, tedy symbolické posypání popelem na čele věřících, kteří se účastní této liturgie, uděluje papeži po homilii titulární správce baziliky. Tím je od roku 1985 slovenský kardinál Jozef Tomko, který příští týden (11.3.) oslaví 95. narozeniny a dnes tedy toto znamení již po šesté udělil papeži Františkovi. 

Petrův nástupce ve svojí homilii mluvil o životním kurzu, který je třeba v postní době znovu objevit a jehož směrem je třeba se vydat, a zakončil ji slovy:

Kam upřít zrak v postní době? To je prosté. K Ukřižovanému. Ježíš na kříži je jako životní buzola, která ukazuje k nebi. Prostota dřeva, Pánovo mlčení a sebezřeknutí z lásky nám ukazují potřebu prostšího života osvobozeného od přílišného shonu po věcech. Ježíš nás z kříže učí mocné odvaze odříkání. Pod tíží nadměrných břemen totiž nepostoupíme vpřed. Potřebujeme se uvolnit od chapadel konzumismu i léček sobectví, od stále rostoucí chtivosti, od neustálé nespokojenosti, od srdce zavřeného potřebám chudých. Ježíš, který na dřevě kříže plane láskou, nás volá k životu, který hoří pro Něho a neztratí se nikdy v popelu světa, k životu, který žhne láskou a nikdy nezaniká v průměrnosti. Je život, který od nás požaduje, obtížný? Ano, ale vede k cíli, jak ukazuje postní doba, jež začíná popelcem, ale vrcholí ohněm Velikonoční noci a objevem, že Ježíšovo tělo není v hrobě zpopelněno, nýbrž slavně vzkříšeno. Platí to i pro nás, kteří jsme prach, pokud se obrátíme se svými slabostmi k Pánu, vydáme se na cestu lásky a obejmeme život, který nezaniká. Jistě se tak ocitneme v radosti.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.