Kardinál Barbarin odsouzen k šesti měsícům podmíněně

7.3.2019 

Lyon. Šest měsíců podmíněně vyměřili soudci lyonskému arcibiskupovi kardinálu Philippu Barbarinovi za to, že neinformoval příslušné orgány o sexuálním zneužívání, kterého se kněz Bernard Preynat dopouštěl na patnáctiletých chlapcích. Rozhodnutí soudu není pravomocné. Advokáti kardinála Barbarina zamýšlejí podat odvolání.

Bernard Preynat byl v 70. a 80. letech skautským kaplanem na předměstí Lyonu. Během svého působení zneužil více než 70 nezletilých chlapců. Kardinál Barbarin zahájil oficiální řízení proti tomuto knězi teprve v roce 2014, poté, co se mu osobně přihlásil jeden ze zneužívaných. Již o několik let dříve však měl vést rozhovor s tímto knězem na téma hlasů ohledně pochybnosti jeho mravů. Nevyvodil z toho však žádné důsledky. Kardinál Barbarin přiznal, že to bylo neopatrné. Ujistil nicméně, že se nikdy nepokoušel ukrývat ani retušovat Preynatovy zločiny. Po konzultaci se Svatým stolcem jej v roce 2015 zbavil pastoračních funkcí. Připomněl kromě toho, že sám vybízel oběti, aby vypovídaly v trestním řízení.

Po ohlášení rozsudku kardinál Barbarin informoval novináře, že v nejbližších dnech přijede do Říma, aby složil papeži do rukou svou rezignaci na pastýřskou službu.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.