Papež František: Doping, nepoctivost a korupce znečišťují sport

9.3.2019 

Vatikán. Papež František přijal na audienci účastníky kongresu Evropské cyklistické unie. Ve své promluvě zdůraznil, že sport může velmi napomáhat k růstu člověka, protože jej povzbuzuje, aby ze sebe vydal to njejlepší v perspektivě dosažení stanoveného cíle. Kromě toho vychovává k vytrvalosti, oběti a odříkání.

Papež zmínil dlouhé a náročné tréninky cyklistů i nutnost dodržovat náročnou životní disciplinu. Připomněl, že sport učí člověka nepoddávat se nezdaru, ale po porážce či nešťastné nehodě vždy znovu začínat.  Nezřídka však také dává příležitost prožít radost a oprávněné uspokojení z dosaženého úspěchu, řekl František:

„Cyklistika je jedním ze sportů, které dávají obzvláště vyniknout některých ctnostem, jako snášení  únavy – při dlouhých obtížných stoupáních, odvaze – při pokusech o únik nebo rychlých finiších, poctivosti v respektu k pravidlům, altruismu a smyslu pro tým. A vezmeme-li si jednu z nejrozšířenějších disciplím, jakým je silniční cyklistika, vidíme, jak při závodech celý tým pracuje společně a často se musí obětovat pro lídra. A když někdo z kolegů prožívá těžkou chvíli, jeho týmoví partneři ho podporují a doprovázejí ho. Podobně je v životě důležité pěstovat ducha altruismu, velkorysosti a společenství, abychom pomáhali těm, kdo zůstali pozadu a potřebují pomoc k dosažení určitého cíle.“

František zdůraznil, že mnoho cylistů se stalo příkladem poctivosti a koherentnosti, jak ve sportu tak v životě. Během kariéry dokázali spojit sílu ducha a odhodlanost dosáhout vítězství se solidaritou a radostí ze života. Papež také zmínil mimořádnou schopnost sportovů předávat ostatním, a zejména mladým, lidem pozitivní hodnoty života a touhu dosáhnout vysokých cílů. Sport se však nemá stávat cílem sám pro sebe a člověk nářadím ve službě jiným zájmům. Pak se totiž objevují nešvary jako je doping, nepoctivost, nedostatek úcty k sobě i k protivníkům či korupce, které sport znečišťují poznamenal papež. Zdůraznil také nutnost doprovázet mladé generace, aniž by se ztrácely ze zřetele zdravé tradice a lidová kultura, která v mnoha zemích doprovází cyklistiku a její přeborníky, řekl František při audineci pro účastníky kongresu Evropské cyklistické unie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.