Papež: Modlitba proměňuje člověka zevnitř

17.3.2019 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se před polednem sešlo asi 10 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou nedělní promluvu Petrova nástupce. Papež František komentoval dnešní evangelium a svoji promluvu končil:

Evangelista Lukáš zdůrazňuje, že Ježíš byl proměněn, »když se modlil« (v. 29). Hroužil se do důvěrného rozhovoru s Otcem, při čemž zněl také Zákon a Proroci – Mojžíš a Eliáš – a zatímco cele lnul k Otcově spásonosné vůli, zahrnující kříž, byl proniknut Boží slávou, která vyzařovala i navenek. A tak tomu je, bratři a sestry, modlitba v Kristu a v Duchu svatém proměňuje člověka zevnitř a může osvěcovat druhé a okolní svět. Vždyť jsme se mnohokrát setkali s lidmi, kteří svítí, z očí se jim line světlo a jejich pohled září! To proto že se modlí. Modlitba působí, že záříme světlem Ducha svatého.

S radostí pokračujme v postní době. Dejme prostor modlitbě a Božímu Slovu, které nám v hojnosti nabízí liturgie těchto dnů. Panna Maria ať nás naučí zůstávat s Ježíšem, i když ho nechápeme a nerozumíme mu, neboť jedině zůstaneme-li s Ním, uvidíme Jeho slávu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY je ZDE

Po hlavní promluvě papež František obrátil pozornost k pátečnímu atentátu na Novém Zélandu.

V těchto dnech se k bolesti z válek a konfliktů, které nepřestávají sužovat celé lidstvo, připojuje také bolest nad oběťmi hrůzného atentátu proti dvěma mešitám v městě Christchurch na Novém Zélandu. Modlím se za usmrcené a zraněné a jejich příbuzné. Jsem nablízku našim bratřím muslimům a celé jejich komunitě. Vybízím opět ke společné modlitbě a mírumilovným gestům na zamezení nenávisti a násilí. Pomodleme se nyní společně – mlčky - za naše bratry muslimy, kteří byli zabiti.“

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež František všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.