Papež k mladým lidem: Protestovat nestačí, žádá se kreativita

22.3.2019 

Vatikán. Opětovný důraz na dialog s nejstarší generací a výzva k prorockému duchu – tyto dva akcenty vystihují čtvrteční návštěvu římského biskupa v sídle papežské nadace Scholas occurrentes. „Mladí lidé nejsou budoucností, nýbrž dneškem. Jsou nynějškem Boha. Pokud si totiž myslíme, že jsou budoucností, odnímáme jim sílu a snažíme se je ochočit“, řekl Svatý otec, který v paláci sv. Kalixta v římské čtvrti Zátibeří zahájil, spolu s odborníky v oblasti informatiky, nový mezinárodní projekt zmíněné nadace, nazvaný „Programovat za mír“. Cílem této iniciativy, jak vysvětluje tiskové prohlášení Svatého stolce, je umožnit milionům mladých lidí, aby se naučili programovat a používat nové technologie v etickém klíči, a tím se zasazovali o mírové soužití.

Papež v průběhu čtvrteční návštěvy pomocí videokonference rozmlouval s mladými lidmi v různých sídlech nadace – Panamě, Portugalsku, Rumunsku a italském městě Pistoia. Na posledně jmenovaném místě hostí papežskou nadaci klášter benediktinek v městském jádru. Papež František si pozorně vyslechl tamní abatyši, matku Annu, obklopenou skupinkou chlapců a děvčat, která vzdělávací iniciativu nazvala „nepatrným výhonkem, nalezeným v naší zahradě“ a vyslovila přání, že se sídlo nadace stane prostorem k setkávání a dialogu pro celé město.

Svatý otec v závěrečném pozdravu navázal na obraz rašícího výhonku a poznamenal, že z pupenů mohou vyrůst veliké květy, obdobně, jako se v mladým lidech skrývá nepředstavitelný potenciál. Jako příklad uvedl nedávnou mobilizaci za životní prostředí. Protestovat ovšem nestačí, zdůraznil papež, pokud chybí kreativita. Protest nikdy nedospěje ke konkrétním výsledkům, jestliže není konstruktivní. Člověk se může zmýlit, podotkl dále, avšak lepší mýlka v konstruktivním procesu, než v postoji se založenýma rukama.

Římský biskup poté opětovně položil důraz na jednu z konstant svého učení v souvislosti s mládežnickou pastorací, a sice na mezigenerační dialog. „Jde o největší výzvu dneška. Mladí lidé bez dialogu s nejstarší generací ztrácejí své kořeny, smysl pro dějiny, příslušnost. Staří lidé bez mladých vnímají izolovanost a umírají ve smutku. Nastal čas, jak říká prorok Joel, aby staří snili a mladí prorokovali. Tento plodný dialog brání tomu, aby mládež ohrozila tekutost a vykořeněnost.“

Čtvrteční setkání uzavřelo symbolické gesto, při němž si všichni přítomní nabrali vodu z velikého džbánu a připili si s ní na znamení nového života. Papež vše zpečetil modlitbou: „Prosíme tě, Pane, abys uhasil naši žízeň, abys nám pomohl pochopit, kde v našem bytí žízníme a proč nelze bez žízně žít. Dej nám však vodu, abychom tuto žízeň mohli utišit.“

Dodejme, že nadace Scholas occurrentes, kterou papež František založil 13.8.2013, v současnosti pracuje ve 190 zemích, a je tudíž největším studentským hnutím na světové úrovni. Podporuje kulturu míru a setkávání a zahrnuje soukromé i státní školy a vzdělávací sítě, náležející ke všem náboženským vyznáním i laickým přesvědčením.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.