Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček pozval papeže Františka do naší vlasti na výročí smrti sv. Ludmily

22.3.2019 

Vatikán. „Bylo to krásné setkání, jakoby se lámaly nějaké ledy mezi státní správou a církví. Doufáme, že to bude dlouhodobější, že to není jen krátkodobá záležitost. Doufáme, že půjdeme dopředu,“ řekl pro Vatikánský rozhlas po návštěvě ve Vatikánu řeckokatolický exarcha Ladislav Hučko, který spolu s olomouckým pomocným biskupem Antonínem Baslerem reprezentoval ve státní delegaci katolickou církev.

Předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček poskytl našemu rozhlasu rozhovor bezprostředně po návštěvě Svatého stolce. „Návštěva se povedla a já si toho velmi cením. Nejen za sebe, ale za celou poslaneckou sněmovnu, protože i opoziční poslanci mi přáli hodně štěstí a já jsem vystupoval za všechny a ne jenom za někoho.“ Na otázku po pozvání Svatého otce do České republika odpověděl:

„Já jsem v podstatě osvěžil pozvání, kterého se mu dostalo už od Miloše Zemana v roce 2014. Dlouho jsme se radili a shodli jsme se na tom, že pozvání je dobré směřovat na nějaký určitý termín. A nám se nabízí výročí 1100 let od smrti sv. Ludmily. Svatého otce to zaujalo, označili si tento termín, a teď nás čeká ještě spousta práce. Ale já bych byl moc rád, kdyby i tento papež navštívil Českou republiku. Mohla by to být cesta spojená s cestou na Slovensko. Nebráníme se tomu a oba dva předsedové jsme v tomto duchu hovořili s Jeho Svatostí.“

Papež František skutečně klade zvláštní důraz na roli starší generace, na prarodiče, kteří mají co říct těm mladým. Možná by se plány na návštěvu daly skutečně tímto způsobem koncipovat.

Během rozhovorů s kardinálem Parolinem se nemluvilo o tématech, které jsou specificky česko-vatikánskou záležitostí, jako např. dosud nepodepsaná smlouva mezi oběma státy. Tématem, o němž se hovořilo a které vyzdvihovala také vatikánská strana, byly vztahy mezi Čechy s Slováky:

„Mluvilo se o tom, jak perfektně spolu dokážeme vycházet, jak jsme se v míru a pokoji rozešli, a v podstatě spolu zůstali. V tom bychom mohli být vzorem a mohli bychom být v učebnicích. Nejen pro slovanské národy – protože, když se rozhlédnete, nemůžeme říci, že by slovanské národy spolu právě dobře vycházely – ale vůbec, v celosvětovém měřítku jsme vyjímečný příklad. To zdůraznil i pan kardinál a je si toho vědom. A my jsme to provázali s naší Cyrilometodějskou tradicí, je to odkaz našich společných patronů, patronů Evropy. Zmínili jsme se také o visegrádské spolupráci, a třeba říci, že na parlamentní úrovni, na summitech předsedů parlamentů jsou křesťanské hodnoty, křesťanské tradice předmětem jednání a takovým hlavním vzkazem. Já si myslím, a pan kardinál to také zdůraznil, že je rolí Česka a Slovenska a vůbec zemí Visegrádu, vést dialog, dialog na západ i na východ. My jsme zkrátka střední Evropa. A myslím, že bychom mohli být opravdu ne-li vzorem, tak alespoň inpirátorem toho, aby se v Evropě vedl dialog, a abychom se nerozdělovali na sever-západ-jih-východ, nebo na staré a nové země.“

Řekl Vatikánskému rozhlasu předseda Poslanecké sněmovny ČR Radek Vondráček.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.