Keňský františkán oceněn jako nejlepší učitel na světě

25.3.2019 

Dubaj. Šestatřicetiletý otec Peter Tabichi se stal letošním laureátem ceny Global Teacher Prize. Keňský františkán,  učitel matematiky a fyziky na Keriko Secondary Schoole v polopouštní oblasti Rift Valley zvítězil mezi 50 finalisty vybranými mezi 40 tisíci kandidáty z celého světa. Cena udělovaná Varkey Foundation pod záštitou premiéra Spojených arabských emirátů, šejka Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma obnáší milion dolarů, které františkánský kněz věnuje na rozvoj školství ve své oblasti.

„Tato cena nepatří mně, ale mladým tohoto velkého kontinentu. Jsem tady díky tomu, čeho dosáhli moji studenti. Toto ocenění jim otevírá možnosti  a vypráví světu, že všechno je možné. Jako učitel, který pracuje v první linii, jsem svědkem nadějnosti mých mladých, jejich zvídavosti, talentu, inteligence a přesvědčení,“ řekl františkánský kněz při včerejším přebírání ceny v Dubaji.

Třetina žáků otce Tabichiho žije na hranici krajní bídy, mnozí jsou sirotci, a všichni jsou uvyklí na hladomory a nedostatek vody. Navzdory dramatickým podmínkám tento františkán dokázal motivovat své svěřence do té míry, že vyhráli národní a mezinárodní soutěže. Ve své vesnici Pwani nedaleko Nakuru, dokázal rovněž utišit napětí mezi etnickými skupiny a vytvořit tzv. Klub míru. 80% svého platu věnuje nejchudším a angažuje se rovněž ve vyučování metod umožňujících plodům vydržet navzdory suchu. To všechno přispělo k tomu, že obstál ve čtyřicetitisícové konkurenci. A při přebírání ceny ujišťoval o potenciálu Afriky, která vychová vědce, inženýry a podnikatele, kteří budou jednou známí ve všech koutech světa.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.