Papež František navštíví Mosambik, Madagaskar a Mauricius

27.3.2019 

Vatikán. Prozatímní tiskový mluvčí Svatého stolce, Alessandro Gisotti, dnes potvrdil, že papež František vykoná ve dnech 4. až 10. září další cestu na africký kontinent, během které navštíví Mosambik, Madagaskar a Mauricius. Učiní tak na pozvání státních představitelů a místních biskupů. Podrobnější program cesty bude zveřejněn později.

V lusofonním Mosambiku zavítá do hlavního a největšího města Maputa a jeho návštěva se ponese v duchu motta „Naděje, pokoj, smíření“. Také na čtvrtý největší ostrov světa, Madagaskar, Petrův nástupce přijede jako „rozsévač pokoje“, vyplývá z loga tamní zastávky, a po stopách pěti tamních světců, kteří mučednictvím dosvědčili víru v Krista. Vydá se do madagaskarského hlavního města Antanarivo.

Zatímco v Mosambiku a na Madagaskaru převažují tradiční africká náboženství a katolíci zde tvoří zhruba čtvrtinu obyvatelstva, ostrovní stát Mauricius je většinově hinduistický. Ke křesťanství se nicméně hlásí zhruba třetina obyvatel a římský biskup je zde očekáván jako „poutník pokoje“. Také zde navštíví hlavní město Port Louis.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.