Papež při kající liturgii: Svůdnost zla překonává jedině Boží láska

29.3.2019 

Vatikán. Dnes v podvečer zahájil papež František kající liturgií v Bazilice sv. Petra iniciativu „24 hodin pro Pána“ Jejím letošním mottem jsou slova z 8. kapitoly Janova evangelia: Ani já tě neodsuzuji (Jan 8,11). V rámci této akce, probíhající již po šesté pod patronátem Papežské rady pro novou evangelizaci, zůstává v každé diecézi alespoň jeden kostel otevřený 24 hodin, aby nabídl každému příležitost k tiché adoraci a ke svátosti smíření.

Ve své homilii papež vyšel z citace z komentáře sv. Augustina k Janovu evangeliu: „Zůstaly jenom ty dvě: nešťastnice a milosrdenství“ (In Joh 33,5). Ukázal, že u Boha "hříšník předchází hřích. Já, ty, každý z nás máme v Božím srdci přednější místo, přednější než chyby, pravidla, soudy a naše pády." Ježíš setrvává s ženou přistiženou při cizoložství v mlčení a jeho psaní v písku je obrazem zákona, který Bůh již nepíše prstem na kamenné desky, nýbrž do lidského srdce.

"V Ježíši, vtěleném Božím milosrdenstvím, nastal čas psát do lidského srdce, dát naději jisté lidské mizérii; nepředepisovat ani tak vnější zákony, které často zanechávají Boha a člověka daleko od sebe, nýbrž zákon Ducha, který vstupuje do srdce a osvobozuje ho. Právě to se stane této ženě, která se setká s Ježíšem a vrátí se k životu. A jde, aby již více nehřešila (srov. Jan 8,11). Je to Ježíš, kdo nás silou Ducha svatého osvobozuje od zla, které máme uvnitř, od hříchu, kterému zákon mohl bránit, avšak nikoli odstranit.

A přece zlo je silné, má svůdnou moc, přitahuje a okouzluje. K tomu, aby nás přestalo lákat, nestačí naše úsilí, je zapotřebí větší lásky. Zlo nelze přemoci bez Boha, jedině jeho láska nás vnitřně pozvedává, jedině jeho něha vlitá do srdce, nás činí svobodnými. Pokud si přejeme osvobození od zla, je nutné poskytnou prostor Pánu, který odpouští a uzdravuje. A činí tak především skrze svátost, kterou se chystáme slavit. Zpověď je přechodem od mizérie k milosrdenství, je Božím zápisem do našeho srdce. Pokaždé znovu tam čteme, že jsme v Božích očích vzácní, že On je Otec a miluje nás víc, než my milujeme sebe."

Plné znění homilie najdete ZDE 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.