Zveřejněna exhortace Christus vivit: Zamilujte si svobodu, kterou nabízí Ježíš

2.4.2019 

Vatikán. Svatý stolec dnes zveřejnil postsynodální apoštolskou exhortaci “Christus vivit”, kterou papež František adresuje “mladým z celého světa a všemu Božímu lidu”. Dokument má formu listu, který se skládá z devíti kapitol rozčleněných do 299 odstavců. Rozsáhlý text obsahuje analýzy situace mladých lidí dnešní doby, ale také povzbuzení a rady pro plné prožití mládí v přátelství s Kristem.

Dokument byl představen veřejnosti v tiskovém středisku Svatého stolce. Mezi mnoha aspekty nové exhortace upozornil mons. Fabio Fabene na vztah mezi mladými a Božím lidem, který Svatý otec specifikuje ve 3. kapitole dokumentu.

„Mladí lidé nejsou vnímáni jako kategorie, která by stála mimo církev nebo dokonce v opozici vůči ní. Mladí lidé jsou integrální součástí církve a je žádoucí, aby byli stále více zapojeni do jejího každodenního života (…) Neexistuje „církev mladých“. A neexistuje ani „církev s mladými nebo pro mladé“, existuje jediné „tělo“, církev, a mladí jsou jejími živými a kreativními údy, kteří svou přináležitostí přispívají k životu všech a podílejí se na hlásání evangelia a krásy života v Kristu. Kromě toho sami mladí lidé v závěrečném dokumentu presynodálního shromáždění, které probíhalo v Římě v březnu minulého roku, mluvili o sobě a svém podílu na životě církve jako o mladé církvi a nikdy jako o církvi mladých.“

Doprovázet chybující

Církev může vždy upadnout do pokušení ztráty entuziasmu a mladí lidé jí mohou pomáhat, aby v tomto smyslu zůstala mladá, aby neupadala do korupce, nezpychla, neměnila se v sektu, aby byla schopná svědectví, stála nablízku těm nejspolednějším a odepsaným, bojovala za spravedlnost a nechávala se vést pokorou, citoval z 37. článku exhortace prefekt Úřadu pro komunikaci Paolo Ruffini. Ve svém prezentaci se obracel k novinářům. Vybídl je především k tomu, aby nezaměňovali část za celek, protože to vede k falešnému popisu skutečnosti. Zastavil se také u tématu doprovázení, které bylo jedním z ústředních momentů synody:

„Nemůžeme být církví, která by neplakala nad dramaty svých mladých dětí. Nesmíme jim nikdy přivykat, protože, kdo neumí plakat, není matkou,“ stojí v 75. paragrafu. Plakat znamená trpět spolu. Zakoušet soucit. Soucit je základním momentem pro schopnost skutečné komunikace. Sdílet utrpení je přesným protikladem k uchylování se k okamžitým závěrům, které nás oddělují od druhých. Plakat znamená doprovázet. Mnozí si vzpomenou, jak mnoho se mluvilo během synody o významu doprovázení. O tom, jak lze či spíše je třeba doprovázet i toho, kdo chybuje, nikoli proto, abychom chybovali spolu s ním, ale abychom mu osvítili mysl.“

Synoda v této věci poukázala na obraz cesty do Emauz, kde Ježíš doprovází, navazuje nit paměti a poznání a pomáhá v probuzení vědomí v trpělivém dialogu.

Neredukujte život na web

Velkou pozornost věnuje nová exhortace také digitálnímu prostoru. Nejde totiž pouze o užívání nástrojů komunikace, nýbrž o život v digitalizované kultuře, která má hluboký dopad na vnímání času a prostoru, sebe sama, druhých a světa, na způsob komunikace, získávání informací a navazování vztahů (srov. ChV 86), vybírá dále z textu exhortace Paolo Ruffini:

„Digitální prostředí je na jedné straně kontextem účasti na sociopolitické sféře a aktivního občanství, místem nezbytným ke komunikaci s mladými lidmi a potřebným pro pastorační aktivity (srov. ChV 87), ale je také územím samoty, manipulace, zneužívání a násilí, až po extrémní případy dark web (ChV 88). Tyto uzavřené kruhy usnadňují šíření falešných informací a zpráv, živí předsudky a nenávist. Šíření fake news je výrazem kultury, která ztratila smysl pro pravdu a přizpůsobuje skutečnost partikulárním zájmům. Pověst některých lidí je ohrožena skrze povrchní mechanismy on line. A tento jev se dotýká také církve a jejích pastýřů.“

Cituje z exhortace vatikánský prefekt pro komunikaci. Papež povzbuzuje mladé lidi, aby neredukovali svůj život pouze na existenci na webu, ale využívali všech jazyků, které mají k dispozici, včetně ticha a kontemplace, umění, hudby, sportu, sociální angažovanosti a charity. Vybízí je k převrácení perspektivy a úsilí navazovat vztah reálného s virtuálním. Dávejte přednost „jazyku blízkosti, nezištné, vztahové, exitenciální lásky, která se dotýká srdce“ (ChV 211), píše František.

Svoboda nabízená Ježíšem

Na mladé se obrací s apelem v pravém slova smyslu:

„Drazí mladí, máte nekonečnou cenu! Nejste kusy, které se dají rozprodat v dražbě! Prosím vás, nenechte se koupit, nenechte se svést, nenechte se zotročit ideologickými kolonizacemi…. Opakujte si to nepřetržitě: Nejsem v dražbě, není na mě vypsána cena. Jsem svobodný! Zamilujte si tuto svobodu, svobodu, kterou vám nabízí Ježíš (ChV122)“

Svoboda od stereotypů je pro předávání křesťanství zásadní – píše v exhortaci papež František s odkazem na sv. Oscara Romera, biskupa a mučedníka. Křesťanství totiž není souhrnem pravd, v něž je třeba věřit, zákonů, které je třeba dodržovat, a zákazů. Křesťanství je Osoba, která mne tolik miluje, že si nárokuje moji lásku. Křesťanství je Kristus. A Kristus je živý.  

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.