Makedonština se stává 35. jazykem portálu Vatican News

6.4.2019 

Vatikán. Měsíc před návštěvou papaže Františka v Republice severní Makedonie, plánovanou na 7. května letošního roku, se rozšíří nabídka internetového portálu Vatican News také o makedonštinu.

Severní Makedonie se svými 20 tisíci katolíky, z nichž se tři čtvrtiny hlásí k východnímu obřadu, získá ode dneška informační zdroj na oficiálním portálu vatikánského Úřadu pro komunikaci. Malé makedonské církvi bude přinášet aktuality o činnosti papeže Františka, životě všeobecné církve, ale také hlavní informace ze života místní církve. Biskup Skopje, mons. Kiro Stojanov, označil spuštění makedonských stránek Vatican News za „první plod návštěvy papeže Františka“, ještě dříve než k ní došlo.

Makedonština existovala na stránkách Vatikánského radia ještě před jejich převedením na Vatikán News. Jak vysvětlil programový ředitel, nyní přechází na modernější verzi. „Díky ochotě biskupa Stojanova a podpůrnému týmu bylo možné realizovat novou stránku, která má velký význam pro tuto početně malou komunitu, která však je životnou a významnou složkou společnosti.“ Makedonští katolíci představují méně než jedno procento celkové populace. Portál Vatican News tak věrně navazuje na poslání Vatikánského rozhlasu, který již téměř 90 let slouží prostřednictvím svých mikrofonů věřícím celého světa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.